Skip to main content

Rode koolsoep

Na een tijdje een beetje druk geweest te zijn weer een recept update vandaag. Met de feestdagen draait alles om eten maar tijd om nog je blog bij te werken, nope. Daar bovenop nog een zieke dochter, zieke Niels en daarna uiteraard nog zieke moi, jippie. Maar nu lijkt de boel weer wat opgeklaard en ondertussen heb ik nog wel wat leuke recepten verzameld. 
Bij deze numero uno: Rode koolsoep. Ideale manier om zo'n mega grote kool op te maken (al heb ik nu nog steeds een stukje in mijn koelkast liggen).

Je hebt nodig (ditmaal voor 4):

  • 750g rode kool, ragfijn gesneden
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 2 tenen knof, in plakjes
  • 1 duim gember, fijngehakt
  • 1el komijnpoeder
  • 1l kokend water
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • sap van 1/2 citroen
  • mespunt gedroogde chilivlokken
  • 2el olie
  • zure room
  • wat piment of sumak om mee te bestrooien
  • zout en peper
Bak in een soeppan de ui, knof en gember mooi zacht in de olie. Voeg de rode kool, komijn en chilivlokken toe en bak een paar minuten mee. Blus af met het water en voeg het bouillonblokje en het citroensap toe. Laat een klein uurtje zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Mocht de soep wat te dik zijn leng 'm dan aan met een beetje water.
Serveer met een schepje zure room in het midden en in mijn geval wat sumak eroverheen.


Dit recept is smaakvol, rijk en toch heel laag in calorieën. Zure room is veel minder vet dan creme fraiche  en verder zit er alleen een beetje olie in. Zorg er wel voor dat de rodekool botergaar is, anders is de soep echt niet lekker. 
We aten er een stokbroodje bij en Noora had in plaats van soep een lekkere salade. Hij was iets te pittig uitgevallen voor haar :).

Comments

  1. Die gaan we ook een keer maken :-) klinkt goed!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...