Skip to main content

de Betere BonenBurger

Vandaag een recept van een mysteryguest! Voor het 2 jarige jubileum van onze Smulpapen groep had de beheerder een Foodswap voorgesteld waar iedereen vol enthousiasme aan heeft meegedaan. Superleuk! Vrijdag kreeg ik een spannend pakje aan waarin een mooie slinger, prikkers en een mooi versierd recept zat. Ook goed in mijn straatje, een heerlijke bonenburger!


Vandaag dus maar aan de slag gegaan met Flowie's Bonenburger, met een paar minieme aanpassingen :).

Ingrediënten voor 2 grote en 1 kleine smulpaap:

  • 1 blik kapucijners (400g, uitlekgewicht 250g)
  • 1 klein blik zwarte bonen (200g uitlekgewicht 125g)
  • 35g havermout plus wat extra
  • 30g zonnebloempitten
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1teen knoflook, fijngehakt
  • 2el ketchup
  • 2el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1/2tl chilipoeder
  • 1tl komijnpoeder
  • 2el olie
  • beetje zout en peper
Voor het broodje en de topping:
  • 3 sesambolletjes
  • beetje veldla
  • 1 augurk, in plakjes
  • 6 cherrytomaten, in plakjes
  • een paar uienringen
  • beetje mayo
  • 50g CastelloBlack (pittige Engelse schimmelkaas, of iets vergelijkbaars)
Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken, doe ze in een schaal en ga er een paar keer met de staafmixer doorheen, tot ongeveer 3/4 gepureerd is. Voeg de 35g havermout, zonnebloempitten, ui, knoflook, ketchup, agavesiroop, chilipoeder, komijn, zout en peper toe en meng goed door. Is het mengsel te nat voeg nog wat havermout toe, is het te droog nog wat ketchup. Meng goed door en vorm er burgers van. Strooi nog wat havermout op een bord en haal de burgers daar doorheen, dan krijg je een lekker krokant korstje. 
Verhit de olie in een bakpan op halfhoog vuur en bak daarin de burgers in zo'n 12 minuten bruin. Wanneer je ze na 6 minuten omkeert leg dan de kaas op de hete bovenkant van de burger, dan smelt deze er lekker overheen. 
Ondertussen kun je mooi de broodjes in de oven bruin laten worden. Ik bak ze altijd met de opengesneden kant naar boven, hou wel van het macDonalds effect (zacht van buiten). Beleg de broodjes als ze klaar zijn met de mayo, sla, augurk, uienringen en tomaat. De burger mag er bovenop, klap dicht en zet vast met een mooie prikker.
Smakelijk!

Met wat zoete aardappel frites en een komkommersalade erbij een lekkere maaltijd. Thanks Flowie!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...