Skip to main content

'gezonde' Mac & Cheese

Een echt Amerikaanse klassieker, die mac and cheese... Origineel gemaakt door een dikke bechamelsaus te maken met daarin tonnen kaas opgelost. Behoorlijke dikmaker dus. Aangezien we in huize Mud op de gezondere tour zijn ben ik op zoek gegaan naar een wat gezonder alternatief. Op een Amerikaanse blog kwam ik het geweldige idee tegen om de bechamel te vervangen door gepureerde pompoen. Meteen een hoop groente erbij, de bloem en boter zijn weg en de saus heeft een zachte zoetheid erbij gekregen. 
Body krijgt de saus door gekarameliseerde ui met knoflook. Heel belangrijk om deze echt een tijd te laten bakken, zeker een half uur. En ja, een klein klontje boter doet dan de smaak echt goed. 

mooie bruine uitjes!
Afmaken met basilicum en een pittige Zwitserse kaas als gruyére. Super kidsproof, ze hebben niet eens in de gaten dat ze megaveel groente binnen krijgen!

Je hebt nodig:

  • 150g korte pasta (maakt niet uit wat voor soort)
  • 400g pompoenblokjes
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • handje basilicum, fijngesneden
  • 75g gruyére
  • handje peterselie, fijngesneden
  • bouillonblokje (groente)
  • 1el olie en 1 el boter
  • zout en peper
Begin met het stoven van de ui, deze heeft het langst nodig. Smelt de boter samen met de olie in een pan die mooi bruin bakt en voeg de ui toe. Stoof deze langzaam op laag vuur onder af en toe omscheppen goudbruin en gaar. Doe er na 20 minuten de knoflook bij, deze hoeft niet zo lang anders wordt het bitter.
Ondertussen zet je de pasta op in een grote pan met gezouten water en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet weg met de deksel op de pan tot de pompoensaus klaar is. Ook de pompoen mag gekookt, in 1/2 liter water met het bouillonblokje. Wanneer de blokjes gaar zijn giet je ze af maar bewaar wel een kopje kookvocht, hiermee leng je de saus straks wat aan.
Pureer de pompoen samen met de ui en leng aan met het kookvocht tot de dikte die jij lekker vindt. Breng op smaak met (een beetje) zout en (veel) peper. Meng de kaas en basilicum erdoor en meng de saus dan door de hete pasta.
Serveer bestrooid met wat peterselie.


Wij aten het gerecht met een verse salade ernaast van mesclun sla, tomaten, olijfjes en een lekkere honing-mosterd dressing. Het was een schot in de roos voor Noora, ze vond het echt heerlijk!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...