Skip to main content

Thaise Stirfry

Vandaag een recept dat zo makkelijk is en zo ontzettend snel op tafel staat dat er bijna geen excuus is om het niet te maken. Licht, gezond en vol van smaak, een ideale doordeweekse maaltijd. In dit geval met biologische biefstuk, uiteraard kan het ook met garnalen, tofu of alleen maar groentjes!

Voor 3.5 portie heb je nodig:

  • 150g rijstnoedels of soba noedels, voorgekookt en afgespoeld
  • 1el arachide of zonnebloemolie
  • 1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd
  • 100g peultjes, schoongemaakt en even geblancheerd
  • 75g worteltjes, in dunne plakjes en even geblancheerd
  • 1/2 spitskool, in dunne reepjes
  • 125g taugé
  • 250g biologische biefstuk, in niet te kleine stukjes
  • 1el oestersaus
  • 1el sojasaus
  • vissaus naar smaak
  • witte peper (verse uit een molentje)
  • 1/2 rode peper, in dunne plakjes
  • 1 bosui, in dunne plakjes (optioneel)
Verwarm de olie op hoog vuur in een wok of gietijzeren pan. Voeg de knoflook toe en bak heel kort aan, doe er snel de biefstuk bij. Schroei mooi dicht, voeg dan de spitskool toe en roer goed door, De spitskool mag wat slinken voor je verder gaat. Dan mogen de wortels en peultjes erbij, roer weer een minuutje om. Breng op smaak met oester- soja- en vissaus en maal er flink wat witte peper overheen. De smaak ervan is beduidend anders dan zwarte peper, dat maakt echt een verschil! Voeg de noedels toe en laat deze even goed mee warmen. Doe er als laatste de taugé bij en maak op het bord af met wat bosui en rode peper.
Smakelijk!


Na het snijden en voorkoken van de groentes en de noedels ben je met het koken echt nog geen 10 minuten bezig. Wees niet bang dat de pan te hoog op het vuur staat, anders krijg je van die flauwe niet bruine stukjes biefstuk. En dat maakt juist dat het hele gerecht zoveel smaak heeft...



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...