Skip to main content

Heerlijke paddenstoelenburger

Bij de paddenstoelenman op de markt kun je zoveel lekkerder soorten paddo's kopen als bij de supermarkt. Ik word er heel blij van als ik zijn bruine zakjes in de koelkast zie staan, na de zaterdag gewerkt te hebben. Ditmaal had Niels koningszwammen en portobello paddenstoelen meegebracht. De tweede kennen de meesten wel maar de koningszwam behoeft wellicht een betere introductie.


Ook wel bekend als konings oesterzwam of steppenboleet is het een van de smakelijkste paddenstoelen die er zijn, dik en vlezig van structuur en meer stam als hoed. Rauw hebben ze niet veel smaak maar ze kunnen heel goed tegen op hoog vuur bakken of grillen. Dan geven ze een heerlijke umami smaak en geur af, zeker in combinatie met knoflook, ui en soya- of oestersaus.
Een heerlijke basis voor een sappige vegaburger dus!

Voor 3 burgers heb je nodig:

  • 2 flinke koningszwammen, in de lengte in plakjes van 0.4mm gesneden
  • 2 portobello's in plakjes van 0.4mm gesneden
  • 1/2 aubergine, geschild en in plakjes van 0.4mm gesneden
  • 5el olijfolie 
  • 2tl gehakte knoflook uit een potje (toko)
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 klein uitje, in plakjes
  • 30g parmezaan, geraspt
  • zout en peper
  • 2el bloem
  • 1el havermout
  • 3el paneermeel
  • extra: grillpan of contactgrill en keukenmachine
Meng 2el olie met de gehakte knoflook en hussel daarin de paddenstoelen zodat ze allemaal met een dun laagje zijn bedekt. Verwarm de grill (in mijn geval de contactgrill, deze grillt aan 2 kanten tegelijk) en bak alle paddenstoelen tot ze echt mooi bruine grillstrepen hebben. Bij een grillpan mag je er wel met een spatel op duwen. Laat wat afkoelen en uitdampen zodat ze nog wat extra vocht kwijtraken. Doe ze daarna in de keukenmachine (of het bakje van de staafmixer). Ondertussen meng je nog 1el olie met het gerookt paprikapoeder en daar hussel je de aubergine in om. Grill deze ook tot ze mooi gaar en bruin zijn. Laat ook even uitdampen en voeg toe aan de paddenstoelen. 
Voeg zout, peper, bloem, havermout, parmezaan en ui toe en mix tot het begint te plakken. Draai er dan drie burgers van en haal ze door het paneermeel zodat ze niet meer plakken. Laat ze nu minstens een uur opstijven in de koelkast.
Verhit de laatste 2 el olie in een goede bakpan en bak de burgers mooi bruin aan beide kanten.


Ditmaal heb ik de burgers opgeleukt met avocado, een beetje yoghonaise, wat rode ui en een paar plakjes gerookte feta. Alles voor de ultieme umami :). De feta is te koop op de markt bij de biologische kaasboer. Ernaast liggen pastinaakchipjes maar deze zien er lekkerder uit dan ze in feite waren. Helaas niet zo knapperig als gehoopt. 
De burger is trouwens veganistisch ook heel lekker, je hoeft alleen de parmezaan weg te laten!
lekkere feta!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...