Skip to main content

Risotto met aardbeien, asperges, frambozen en brie

Voor dit recept kun je me 's nachts wakker maken. Het is een klassieker voor Niels en mij, het is een van de eerste gerechten die hij voor mij maakte toen we elkaar net kenden. Toen aten we het met Parmaham in plaats van brie, beide zijn even heerlijk. Wanneer je brie neemt, neem dan een Brie de Meaux of een andere sterke brie, dat bokst goed op tegen de zoetigheid van de aardbeien.
Ditmaal aten mijn schoonouders mee dus het is een recept voor 4 volwassenen en een peuter. Mijn schoonvader was als eerste klaar, geloof dat ie het wel lekker vond :).

Je hebt nodig:

  • 350g Arborio rijst
  • 1L groentebouillon (van 1 1/2 blokje)
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • flinke scheut Riesling
  • 350g groene asperges, de onderste helft geschild, in stukjes
  • handje bieslook, fijngehakt
  • 2el creme fraiche
  • 200g aardbeien, in halfjes
  • 150g frambozen
  • 100g parmezaan, geraspt
  • 120g sterke brie, in stukjes
  • 100g rucola
  • scheutje balsamico azijn
  • klontje boter en een scheutje olie
  • zout en peper
Smelt in een hoge pan de olie en boter op middelhoog vuur, fruit daarin de sjalotjes aan tot ze zacht zijn. Voeg knoflook en rijst toe en laat even glazig worden, blus het dan af met de Riesling. Wanneer deze is ingetrokken gaat er een scheut bouillon bij. Na een minuut of 10 gaan de aspergestukjes en 7 aardbeien erbij. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is. Maak af met creme fraiche, bieslook en een flinke hand parmezaan en breng op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat nog een paar minuten staan. 
Ondertussen maak je de borden op met de rucola, sprenkel er wat balsamico over. Leg de risotto in het midden, leg de aardbeien en frambozen erbij, strooi er wat parmezaan over en maak af met wat stukjes brie.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...