Skip to main content

Tabouleh, weer een ideaal zomergerecht!

Niels was zaterdag weer compleet uit de band gesprongen met het kopen van kruiden op de markt. Een gigantische bos peterselie, koriander en munt was het resultaat. Niet dat ik klaag hoor, ik vind het heerlijk! Maar ik vind het ook zonde om dingen weg te moeten gooien dus heb ik vandaag die gigantische bossen maar gehalveerd.
Wederom een ideale zomermaaltijd, je hoeft maar 1 pannetje vies te maken en een grote schaal, het resultaat is een lekkere frisse Libanese salade.

Je hebt nodig:

  • 50g platte peterselie, grof gehakt
  • 30g koriander, grof gehakt
  • 30g munt, grof gehakt
  • 3 pruimtomaten, in grove stukken
  • 10 trostomaatjes, gehalveerd
  • 3 bosuitjes, fijngehakt
  • 140g grove bulgur, gaar gekookt en afgekoeld
  • 15 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd,
  • 75g feta, in blokjes
  • handje krulsla
  • 4el extra vergine olijfolie
  • 4el granaatappelmelasse(Turkse winkel)
  • 2el citroensap
  • 1 klein teentje knoflook, heel fijn gehakt
  • Peper en een beetje zout.
Tja, bereiding is er eigenlijk niet. Doe alle gehakte kruiden in een grote schaal, daar bovenop de tomaten, bosui, olijven en dan de bulgur. Maak een dressing van de olie, granaatappelmelasse, citroensap, knoflook, zout en peper. Giet dit over de bulgur heen zodat het daar eerst in kan trekken. Meng de salade goed door, verdeel er de feta overheen en maak af met een handje krulsla.
Wij aten er een stokbroodje bij (had ik nog liggen) maar een pitabroodje met wat kaas is ook erg lekker!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...