Skip to main content

Groene asperges, grapefruit en avocado

Ik ben op Netflix een heerlijke serie aan het kijken, genaamd Chef's Table. Gisteren kwam daar een gerecht langs met prachtig gegrilde groene asperges. Dus dat is wat we vandaag hebben gegeten. Een beetje opgeleukt natuurlijk met wat fruit en romige avocado. we hadden ook weer ovenaardappeltjes, die heb ik dit keer gekruid met een Turks kruidenmengsel dat ik eens van de Markthal in Rotterdam heb meegenomen. Er zit in ieder geval zout, sumak en wat chili in, erg lekker. Ernaast een zaden/pitten burger van de jumbo maar die smaakte een beetje naar vogelvoer :).

Even een kleine kanttekening over het schillen van asperges. Iedereen doet het met witte maar waarom niet met groene? Ik vind de schil van de groene bijna even taai. Als je ze gaat bakken of grillen zonder jasje worden ze sneller gaar, je hoeft ze dus niet eerst voor te koken. Heb je van die babyasperges dan hoeft het natuurlijk niet. Het is echt véél lekkerder!


Voor een flinke kom salade heb je nodig:
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 el olijfolie om in te bakken
  • 1 grapefruit
  • 1 avocado
  • 1 sjalotje
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper


Begin met het schillen van de asperges m.b.v een dunschiller. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak daarin de asperges 4 minuten aan de ene, 4 minuten aan de andere kant. Ondertussen trek je met een zesteur wat rasp van de grapefruit. Dan snijd je de kop en kont er vanaf en snij je van boven naar beneden de schil weg. Snij, terwijl je boven je schaal hangt, de partjes tussen de vliezen uit. Knijp al het sap uit die vliezen en voeg de rasp toe. Halveer de partjes. Schil en snij de avocado in reepjes en voeg meteen toe aan de grapefruitsap, dat voorkomt verkleuren. Let ondertussen natuurlijk wel op je asperges! Snij een gepeld sjalotje in dunne halve ringetjes en voeg ook toe, samen met olijfolie, zout en peper. Wanneer de asperges mooi gekleurd zijn haal je ze uit de pan en snijd ze in vier schuine stukken. Meng ze door de salade terwijl ze nog heet zijn, dan trekken de smaken er mooi in. Smullen!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...