Skip to main content

Restaurant het Skûthûs

Deze week is een beetje een luxe weekje voor me. Vanavond hebben we gegeten in Warten, Friesland. Morgen eten Niels en ik in Amsterdam, donderdag een high wine in Tilburg en vrijdag eet ik bij een vriendin. Ahum. Maar het is wel heel gezellig!


Warten is een klein dorpje vlakbij Leeuwarden dat van oudsher bestond uit boeren, vissers en ambachtslieden. De waterwegen zijn er belangrijker dan de gewone wegen, jaarlijks passeren er zo'n 12.000 pleziervaartuigen. Het restaurant bevindt zich in een oude scheepswerf en is heel nostalgisch.
Op de kaart vindt je veel lokale produkten en het ambacht is ook hier goed terug te vinden.
Na een heerlijk knapperig stukje brood met tapenade en kruidenboter kregen we al snel het voorgerecht. Als voorgerecht had ik huis gerookte zalm en paling (de paling uit het IJsselmeer), vergezeld door een stukje aardappelterrine en een garnalen bitterbal. De vis was koel en vol van smaak, de bitterbal was heet en romig. Echt een heerlijke combi. 

Noora vond de vis ook echt heerlijk! Die heeft van Niels en mij lekker mee gesmuld. Als hoofdgerecht had ik IJsselmeerbaars met een kruidensaus en gesmoorde groentes. Ook hier was alles gewoon goed bereid en op smaak. De groentes waren nog knapperig en vooral die saus had een heel rijke diepe smaak. 

 Voor Noora waren er vers gebakken poffertjes met huis gemaakte appelmoes. Deze heeft ze op haar gemak van de poffertjes af zitten lebberen. Daarna heeft ze de hele bak appelmoes nog op.
Van het toetje ben ik helaas vergeten een foto te maken maar die was super. Het was panna cotta met Beerenburg, ijs van Fryske Dûmkes (soort koekje) en een bavaroise van Fries Suikerbrood. Met name het ijs was echt prachtig. 

Ik kan niet anders zeggen dat het echt een verademing was hier te eten. Supervriendelijke en snelle bediening, heerlijk eten en een fijne sfeer. Als je ooit in Friesland bent is het echt een aanrader!  


De website van het restaurant vindt je Hier

Comments

  1. Kinkt goed! Alleen het duurt wel ff voor we in de buurt zijn :-).
    Hallee! Groetjes uit Tillyburg

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...