Skip to main content

Frittata met raapstelen, bonen en mozzarella

Raapstelen, de stelen van een raap. De meiraap welteverstaan. Het zijn de jonge scheuten, nog sappig van het vele water, fris van smaak met een licht bittertje. Ik dacht dat het een lentegroente was maar op de markt waren ze volop te krijgen. Klassiek in een stamppotje maar daar had ik vandaag niet zo'n zin in. Het is een gevulde omelet geworden met een salade en broodsoldaatjes, lekker fris en gezond door de vele groenten. De bonen die ik heb gebruikt waren een paar maanden terug over van een ander gerecht (namelijk deze) en konden hier goed doorheen. Heb je dat niet gebruik je gewoon de diepvriesbonen uit de supermarkt.

Je hebt nodig:

  • 250g raapstelen, gewassen en grof gehakt
  • 200g diepvries tuinbonen of erwten (of beide)
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 5 eieren
  • 30ml kookroom of slagroom
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakken
  • zout en peper
  • 1/2 sjalotje, in dunne ringetjes
  • 100g spinazie
  • 3el witte wijnazijn
  • 2el extra vierge olijfolie
  • 5 bruine boterhammen
  • wat pesto (ik had nog wat staan van een paar dagen geleden)
  • handje verse bieslook, fijngesneden
Warm de oven voor op 220 graden. Neem een ovenvaste koekenpan en leg hier een vel bakpapier in. vul de bodem van de pan met de helft van de raapstelen, de helft van de bonen, de knoflook en de bosui. Klop in een kom de eieren los met de room, zout en peper en giet dit over de groenten. Beleg met de plakken mozzarella en bestrooi met wat extra peper. Zet de frittata voor 30 minuten in de oven. 
De frittata vers uit de oven
Voor de salade meng je in een grote kom eerst de sjalot met de azijn. Zo wordt de sjalot zachter en minder scherp van smaak. Voeg olie, zout en peper toe en meng tot een dressing. Voeg de rest van de raapstelen en bonen plus de spinazie en bieslook toe en meng goed. 
De broodsoldaatjes zijn niets anders dan geroosterde boterhammen (dit keer besmeerd met de pesto) die je in rechte stroken snijdt. Je bakt ze de laatste 10 minuten van de frittata onder in de oven mee, bespaart weer tijd en energie :).
Serveer een kwart tot 1/3e frittata per persoon, met de salade en broodsoldaatjes ernaast.

smakelijk eten!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...