Skip to main content

Granola

Eigenlijk gewoon een nieuwerwets woord voor Cruesli. Al is dat ook weer een merknaam van Quaker die staat voor gebakken muesli. Het verschil tussen wat je in de winkel koopt met wat je zelf maakt is gigantisch. Bij 'koken met Karin' een mooi vergelijkingslijstje gevonden:

Quaker Cruesli 4 noten 
Inhoud:
Havermout (33%), tarwe (19%), suiker, zonnebloemolie (10%), glucosestroop, paranoten (3,3%), hazelnoten (3,3%), geroosterde amandelen (2,8%), pecannoten (2,0%), rijstebloem (1,4%), tarwebloem, honing (0,5%), kleurstof (karamel), hazelnootaroma, antioxidant (tocoferol).

Je ziet als je bovenstaande lijst vergelijkt met het recept hieronder dat Quaker 11.4% noten gebruikt, het recept gaat richting 30%. Daarnaast zit er 10% olie in, ik red net de 5%. Maar wat het nog erger maakt is dat er achter de suiker en glucosestroop (vloeibare suiker) geen percentages staan. De smiechten... Ik schat dat de pakken cruesli voor 60% uit suiker bestaan. Echt heel gezond. Dus zelf maken is een stuk beter en het kost je echt maar 20 minuten.


Zelf maken?
Nodig voor 1 pot:
  • 200 g havermout
  • 50 g amandelen
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g pecannoten
  • 50 g walnoten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g gedroogde cranberry's of rozijnen
  • 50 g gedroogde vijgen
  • 4 grote el honing
  • 2 grote el arachideolie
  • snufje zout
  • snuf kaneel
  • snufje foelie
Warm de oven voor op 170 graden. Hak alle noten grof en verdeel ze over de met ovenpapier beklede bakplaat. Strooi de havermout er overheen met de kruiden. Verwarm de olie met de honing in een steelpannetje en bedruip de havermout ermee. Schep goed door, verdeel gelijkmatig over de bakplaat en zet 'm in de oven. Controleer elke vijf minuten, je wil niet dat ie verbrandt maar hij mag wel wat kleur krijgen. Wanneer het aan de randjes wat bruin wordt schep je het nog eens om. Met 15 tot 20 minuten is het wel klaar, dat ligt ook aan hoe goed je oven is. Laat het mengsel volledig afkoelen, dan wordt het mooi krokant en krijg je ook van die lekkere brokjes. Op dat moment meng je er de gedroogde vruchten doorheen en doe je het in een goed afsluitbare pot. Heerlijk met wat Griekse yoghurt erbij...


Wil je mijn granola proeven, dan kun je deze ook proeven bij Just Sayin', een prachtig winkeltje annex koffiezaak in de Plint in Tilburg. Dit is ook  Niels' nieuwe werkplek, een gaaf nieuw pand vol jonge creatieve ondernemers, naast de 013. 
Niels heeft ook de nieuwe achtergrond ontworpen voor de blog, met hele mooie herfstgroentes. Daar word ik zo blij van!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...