Skip to main content

Gele curry, garnalen en ei

Vandaag ga ik eens proberen die curry van het Thaise restaurant eer aan te doen met mijn eigen variant. Niels had van de markt die lekkere bundelzwammen meegenomen, daar had ik nog wat van over. Ook heb ik een bakje knapperige kiemgroentes staan, die kunnen er prima in. Met wat puntpaprika en garnalen een prima combi. De currypasta maak je  zelf, dat kost wat tijd maar is zo de moeite waard!


ze smaken fris maar ook een beetje nootachtig



Voor de currypasta heb je nodig:

  • 1 rode ui, in plakken
  • 2 flinke tenen knoflook, in plakjes
  • 1/2 rood pepertje, in stukjes
  • flinke duim gember, geschild en in stukjes
  • 1tl kurkuma
  • 1tl komijnzaad
  • 1/2 tl djahe
  • 1/2tl kardemompoeder
  • 1/2 blokje trassi, in stukjes
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 4 cherrytomaatjes
  • 1el Thaise oestersaus
  • 1 el arachideolie
Doe alle ingrediënten bij elkaar in het bakje van de staafmixer of keukenmachine. Ben je een echte bikkel dan gebruik je een vijzel :). Maal alles fijn tot een geelgroenige pasta. Zet een klein pannetje op het vuur en bak hierin de pasta aan tot een heerlijke geur vrijkomt. Blus af met een half glaasje water en laat inkoken tot het water helemaal verdampt is. Op deze manier komen de smaken van alle kruiden helemaal vrij. Hou apart tot je de rest gaat maken. Kanttekening: ik gebruik nu een half pepertje, eten er geen kids mee kun je natuurlijk meer gebruiken.

homemade currypaste

Voor de rest heb je nodig:
  • 2 el arachideolie
  • 3 bosuitjes, in stukjes van 1cm
  • 1 puntpaprika, in plakjes
  • 1/2 stronkje bundelzwammen
  • 150g kiemgroente 
  • 250g grote rauwe garnalen, schil en darmkanaal verwijderd
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 limoenblaadjes (kaffir)
  • 2 eieren
  • de currypasta
  • evt nog wat oestersaus (is het zout in dit gerecht)
  • 175g witte rijst
  • 1 handje korianderblaadjes
  • een paar basilicumblaadjes, in dunne reepjes
  • 1 rode peper in dunne ringetjes (optioneel)
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Verhit de arachideolie in een wok en voeg de eieren toe en ga er vlug met een garde doorheen, zodat het helemaal rul bakt. Voeg de garnalen en de currypasta toe en bak even mee. Voeg alle groentes, limoenblaadjes en citroensap toe, roer door en proef. Voeg zo nodig nog wat oestersaus toe en eventueel wat heet water, als het te dik is. Serveer met de koriander, basilicum en rode peper. 


Dit was de eerste keer dat Noora kiemgroente, koriander en een pittige curry at. Ze had me al geholpen met het plukken van de koriander (en ondertussen al een hoop blaadjes opgegeten). Van de saus was ze niet echt fan maar ze heeft er doodleuk alle paddestoelen, stukken bosui en garnalen uitgevist. Ernaast had ik nog een komkommersalade gemaakt met wat mirin en rijstazijn, dat vond ze ook heel lekker. Soms trok ze wel een gekke bek als ze een pittig hapje op had maar verder ging het prima!

Noora aan de kiemgroente


Comments

  1. Ziet er schitterend uit!
    En de Elmo trui is ook erg leuk :)

    ReplyDelete
  2. De Elmo trui is van Jill geweest :) Thanx!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...