Skip to main content

Couscous 2.0

Het is alweer even geleden dat ik een post geplaatst heb. Ik heb het nogal druk gehad met de voorbereidingen voor een catering opdracht die later helaas niet doorging. Erna kwam Noora's verjaardag nog; Al met al lekker drukjes. Vandaag hebben we dan ook nog een deel van de leftovers opgegeten, in combinatie met een verwarmende couscous. Vandaag dus 4 recepten in 1; Couscous, geitenkaas balletjes, ui-pepercompote en erwten hummus. Met de twee laatste zal ik beginnen.

Voor de Erwtenhummus neem je 1 teen knoflook, 2el tahin, 2el extra vergine olijfolie, 1tl komijn en 500g geblancheerde erwten. Pureer alles fijn met de keukenmachine of staafmixer. Serveer in een schaaltje (of weckpot), bestrooid met wat cayennepeper en besprenkeld met nog wat extra vergine olijfolie.
Dit is een heerlijke, makkelijke hummus om te maken voor een feestje. Maximaal resultaat met zo  min mogelijk werk!

Ui-Peper compote:
Je hebt nodig:

  • 3 grote rode uien, in kwarten en daarna in plakjes
  • 8 rode pepers, in ringetjes met zaadjes erbij
  • 2el olie
  • 300g rietsuiker
  • 50g bruine basterdsuiker
  • sap en rasp van 3 limoenen
  • 2el balsamicoazijn
  • handje fijngesneden verse munt
  • 150ml water
Neem een koekenpan en bak daarin de ui en peper in de olie glazig. Draai het vuur laag en laat zo onder regelmatig roeren in ongeveer een half uur zachtbruin worden. Ondertussen verwarm je de rietsuiker met het water en het limoenrasp- en sap. Dit laat je ongeveer 20-25 minuten zachtjes pruttelen tot het een siroop is geworden. 
Voeg als de uien mooi zijn de basterdsuiker en balsamicoazijn er aan toe en laat karamelliseren. Voeg toe aan de siroop samen met de munt en roer goed door. Stop in een weckpot en zet 'm als ie afgekoeld is in de koelkast. Deze compote kun je minstens 4 weken bewaren in de koelkast, dus die komt nog wel op bij een blokje kaas of mee op brood :)

Geitenkaas balletjes:

Neem 250g zachte geitenkaas en meng dit met 2el creme fraiche. Zet een bord klaar met bloem, een schaaltje met geklutst ei en een bord met havermout (op smaak gebracht met zout en peper). Draai quenelles van de geitenkaas, haal ze door de bloem, ei en als laatste de havermout. Bak deze aan in een pan met hete olie, draai ze om als de onderkant mooi bruin is. Bak ze niet langer dan 2.5 minuten aan de ene en 2.5 minuten aan de andere kant, anders smelt de geitenkaas. Zoals je wel begrijpt zijn deze heerlijk met de Ui-Peper compote...

Couscous:
je hebt nodig:
  • 175g couscous
  • 2el olie
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rood uitje, fijngehakt
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 bouillonblokje
  • 400ml kokend water
  • hand bladpeterselie, fijngehakt
  • handje munt, fijngehakt
  • 50g gebruinde amandelen
  • zout en peper
Warm de oven voor op 100 graden. Fruit de ui aan in de olie en voeg na 5 minuten de courgette toe en draai het vuur hoog. Laat 5 minuten meebakken, draai het vuur weer terug naar halfhoog en voeg de specerijen toe. Laat even meebakken, verpulver het halve bouillonblokje erboven en schenk limoensap en water erbij. Meng even goed door, draai het vuur uit en leg de deksel op de pan. Laat zo 8 minuten staan. Meng dan de kruiden er doorheen met een vork en breng op smaak met een beetje zout en flink wat peper. Zet de deksel weer terug en plaats de pan voor 10 minuten in de oven.  Roer voor het serveren goed door met een vork en serveer bestrooid met de amandelen.


Zoals je wel begrepen had heb ik de ui-peper compote en de hummus vorige week al gemaakt waardoor het verder lekker simpel bleef. De hummus krijgt alleen wel naarmate deze langer staat een steeds sterkere knoflooksmaak.  Komt goed uit dat ik dat heerlijk vind, en Noora ook :)

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...