Skip to main content

Friet met salade

Vandaag kwamen goede vrienden onverwacht een hapje mee-eten. Het was dus goed dat ik eens wat wat meer aardappelen had gekocht dan normaal. Ik was al van plan om zoete aardappel en gewone aardappel frietjes te maken en had van beide een kilo meegenomen. Een heerlijke herfstsalade erbij met verse kastanjes en iedereen blij!
Voor het recept kun je eventueel ook voorgekookte kastanjes gebruiken maar de smaak van verse is echt heerlijk. Voor de bereiding van de kastanjes zie deze post. Ik heb ze ditmaal gekookt maar iets korter, 10 minuten ongeveer. Zo waren ze nog wat steviger omdat ik ze daarna nog moest bakken.
Het recept is ditmaal voor 4 volwassenen en 2 peuters.

Voor de frietjes heb je nodig:

  • 600g gewassen zoete aardappel
  • 600g gewassen vastkokende aardappel
  • 4el olie
  • paar takjes tijm
  • zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle aardappelen in frietjes van 8mm dik. Je hoeft ze dus niet te schillen, lekker makkelijk en zo blijven alle vitamientjes behouden. Leg een bakmat of vel ovenpapier op de roosters van je oven en spreid de frietjes hier over uit. Besprenkel met de tijm, olijfolie, zout en peper en hussel door elkaar. Plaats de roosters onder elkaar in de oven voor zeker 45 minuten. Schep ze tussendoor nog een paar keer om en wissel de roosters ook eenmaal. Het bovenste rooster gaat altijd harder dan het onderste. Voor het serveren kun je de takjes tijm er tussenuit halen, de blaadjes hebben dan hun werk gedaan.

Ondertussen kun je genieten van een wijntje of biertje en natuurlijk de salade maken.Het lijkt wel wat op een alternatieve Waldorf salade. Hiervoor heb je nodig:
  • 250g gare gepelde kastanjes, in grove stukken
  • 1el roomboter
  • 2 in plakjes gesneden appel
  • 250g rode pitloze druiven, gehalveerd
  • 1 ui, in halve plakjes
  • 75g waterkers (AH)
  • 100g gemengde sla (rucolamelange)
  • 100g zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 50g pecorino, in blokjes
  • 2el gehakte kappertjes
  • 1el Dijonmosterd
  • 1el grove mosterd
  • 1el honing
  • sap van 1 citroen
  • 5el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Zet een koekenpan op halfhoog vuur en verhit daarin de roomboter. Voeg de ui en kastanjes toe met wat zout en laat langzaam zacht en bruin worden. de kastanjes nemen de roomboter in zich op en worden hier krokant en romig van. Ondertussen kun je verder gaan met de rest van de salade. Meng in een grote saladeschaal de 2 soorten mosterd, citroensap, kappertjes, honing, olijfolie, zout en peper tot een romige dressing. Meng hier eerst de appel en druiven doorheen, dan verkleurt de appel ook niet verder. Meng er de kaas doorheen en wacht met de sla tot je gaat serveren, dan blijft hij lekker knapperig. Zet ook het vuur onder je kastanjes uit, dan kunnen ze nog wat afkoelen.
Voor het serveren heb ik er ditmaal voor gekozen om alles in twee grote schalen te doen en deze gewoon op tafel te zetten. Zo konden we lekker opscheppen met z'n zessen!


Zoals gezegd meng je voor de salade op het laatst de blaadjes erdoor en bestrooi je 'm met de kastanjes en uien. Succes gegarandeerd, ook de kinderen hebben gesmuld. Noora vond de zoete aardappelfrietjes het lekkerst, haar vriendinnetje Jill de gewone. Fruit in een salade vinden ze altijd heerlijk en de honing maakt het nog een beetje zoeter.

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...