Skip to main content

Venkelsoep met gerookte zalm

Vandaag maar eens een klassieker uit 'de Zilveren Lepel' gemaakt. Een soepje dat het prima zou doen als voorgerecht maar dat wij met een paar stokbroodjes met pesto een prima avondmaal vonden. Wat belangrijk is, is dat je de groentes lekker lang laat stoven. Hierdoor krijgen ze veel meer smaak en wordt je soep echt lekkerder. Koop ook indien mogelijk goede houtgerookte zalm, daar zit veel meer smaak aan als aan die goedkope pakjes en het is toch minder zout.

Je hebt nodig:


  • 3 stronken venkel, schoon gehalveerd en in plakjes
  • 1 flinke aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 glas water
  • 100ml kookroom
  • 100g gerookte zalm, in blokjes
  • handje gehakte dille
  • zout en peper
Neem een soeppan en bak in de boter de venkel met ui, aardappel en knoflook zachtjes. Roer regelmatig en laat deze zeker 20 minuten stoven in de boter tot ze mooi zacht en iets verkleurd zijn. Voeg water en het bouillonblokje toe en kook nog 10 minuten met de deksel op de pan. Pureer de soep met een staafmixer, voeg room, zout en peper toe en proef. Bij mij mocht er nog wat extra peper bij. Serveer bestrooid met de dille en zalm.


De zilveren lepel is een oud Italiaans kookboek dat vroeger als huwelijkskado aan verse bruidjes werd gegeven zodat zij lekker voor hun man konden gaan koken. Het idee is een beetje achterhaald maar de recepten zeker niet, vrijwel allemaal tijdloze klassiekers!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...