Skip to main content

Courgettesoep

Na 3 weken afwezigheid in verband met een prachtige vakantie zijn we weer terug! En ik ga weer goed van start met een heerlijk romige courgettesoep die werkelijk bij iedereen in de smaak viel. Het is een beetje een afgeleid recept van onze vriend Jamie. Hij gaf namelijk de tip om de courgettes een hele tijd op laag vuur te laten stoven. Zo ontwikkelen ze heel veel smaak waardoor de normaliter vrij saaie courgette opeens veel meer schwung krijgt :). Afgemaakt met 2 verschillende kazen en wat zure room echt een blijvertje!
Leuke bijkomstigheid: Deze soep is zowel warm als koud lekker. Erg fijn omdat de soep door de zure room erin niet meer mag koken, dan gaat het schiften. Veel kookplezier!

Je hebt nodig:

  • 1el boter en 1el olie
  • 2 flinke courgettes, in dikke plakken
  • 2 uien, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • rasp van 1/2 citroen
  • 2x3 takjes munt, de helft grof gesneden, de andere helft in fijne reepjes
  • 1 liter groentebouillon (mag van een blokje)
  • 4el zure room
  • 25g geraspte parmezaan
  • 50g zachte (maar pittig smakende) kaas, in blokjes
  • handje gebruinde pijnboompitjes
  • zout en peper
Verwarm de olie en boter in een soeppan op middellaag vuur en voeg de courgette, ui en knoflook toe. Voeg de citroenrasp, grof gesneden munt, zout en peper toe; roer goed door. Plaats de deksel op de pan en draai het vuur laag. Roer zo elke 5 minuten tot je 40-45 minuten verder bent. Tegen die tijd zijn de courgettes veranderd in een goudgeel met groen prutje dat heerlijk ruikt. 
Schenk de bouillon erbij en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur uit, doe de rure room en parmezaan erbij en pureer met de staafmixer. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. 
Doe de soep in de borden en bestrooi met de blokjes kaas, pijnboompitten en de reepjes munt. Smakelijk!


Zo heerlijk om te zien: Noora die vol overgave aanvalt op haar soep. Tot een half jaar geleden was ze echt niet dol op soep, nu is het samen met spaghetti haar favoriete eten...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...