Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes.
Je hebt nodig:
- 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd
- 3el goede balsamicoazijn
- 500g aardappelen, in wedges
- 1 tomaat, in blokken
- 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes
- 1 el rozemarijn naaldjes
- 1 ui, in halve plakjes
- 350g zalm (duurzaam gekweekt)
- 2 el olijfolie
- 1el vloeibare bakboter
- zeezout en peper
- bakpapier
- staafmixer
Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een hoge maatbeker en doe daarin de tomaat, gehakte knoflook, rozemarijn, 1el olie en wat zout en peper. Pureer tot een sausje en schenk dit over de aardappelwedges die je op een bakplaat met bakpapier hebt gelegd. Deze mogen voor een uur in de oven, schep ze halverwege een keertje om. Door het vocht in de tomaat worden de aardappels in eerste instantie mooi gaar, het laatste kwartiertje worden ze ook nog lekker bruin.
|
de aardappels voor ze de oven in gaan |
Ga verder een kwartiertje voor de aardappels weer uit de oven moeten. Onder het wachten kun je een lekker wijntje drinken, of een boekje lezen met je dochter (dat was ik). Zet een koekenpan op hoog vuur, voeg 1 el olie toe en bak hierin de snijbonen zo'n 10 minuten samen met de ui tot ze wat bruin kleuren. Voeg de laatste minuut de knoflook en de balsamico toe en breng op smaak met zout en peper. Bak als laatste op hoog vuur de zalm aan in de vloeibare margarine, breng deze ook op smaak met zout en peper. Serveer op de Hollandsche manier; leg het op het bord en klaar is Kees :)
|
de tomaatjes op de snijbonen waren de laatste uit eigen tuin! |
Ogengeli-ka Chris Markel Free Download
ReplyDeletegatquativa