Skip to main content

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes.

Je hebt nodig:

  • 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd
  • 3el goede balsamicoazijn
  • 500g aardappelen, in wedges
  • 1 tomaat, in blokken
  • 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes
  • 1 el rozemarijn naaldjes
  • 1 ui, in halve plakjes
  • 350g zalm (duurzaam gekweekt)
  • 2 el olijfolie
  • 1el vloeibare bakboter
  • zeezout en peper
  • bakpapier
  • staafmixer
Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een hoge maatbeker en doe daarin de tomaat, gehakte knoflook, rozemarijn, 1el olie en wat zout en peper. Pureer tot een sausje en schenk dit over de aardappelwedges die je op een bakplaat met bakpapier hebt gelegd. Deze mogen voor een uur in de oven, schep ze halverwege een keertje om. Door het vocht in de tomaat worden de aardappels in eerste instantie mooi gaar, het laatste kwartiertje worden ze ook nog lekker bruin.

de aardappels voor ze de oven in gaan
Ga verder een kwartiertje voor de aardappels weer uit de oven moeten. Onder het wachten kun je een lekker wijntje drinken, of een boekje lezen met je dochter (dat was ik). Zet een koekenpan op hoog vuur, voeg 1 el olie toe en bak hierin de snijbonen zo'n 10 minuten samen met de ui tot ze wat bruin kleuren. Voeg de laatste minuut de knoflook en de balsamico toe en breng op smaak met zout en peper. Bak als laatste op hoog vuur de zalm aan in de vloeibare margarine, breng deze ook op smaak met zout en peper. Serveer op de Hollandsche manier; leg het op het bord en klaar is Kees :)

de tomaatjes op de snijbonen waren de laatste uit eigen tuin!


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...