Skip to main content

Noedels, sugar snaps en gerookte tofu

De biologische kraam op de zaterdagmarkt heeft naast erg lekkere kaas ook een groot assortiment zuivel en vleesvervangers. Zo hadden we deze keer gerookte tofu. Echt een aanrader! Prima vervanger voor gerookte spekjes in een stamppot of zoals nu in een stirfry. Is door het roken al wat droger (bakt dus beter krokant) en komt in een pakje van 200g, precies de goede hoeveelheid voor ons.
Leuke bijkomstigheid: Weer een vegan maaltje zonder dat je het idee hebt dat je iets mist :).


Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 3el rijstolie
  • 175g soba noedels
  • Sugar snaps (afgehaald)
  • 150g kastanjechampignons, in kwarten
  • 200g gerookte tofu, in blokjes van nog geen centimeter
  • wat gemalen zwarte peper
  • snuf paprikapoeder
  • 1 flinke duim gember, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngesnippers
  • 1tl wit sesamzaad
  • 1tl zwart sesamzaad
  • 2el sojasaus (minder zout)
  • 2 snufjes shichimi togarashi
  • wat wasabi nootjes (of boontjes in mijn geval)
Verhit 1el olie in een wok of goede bakpan en daarin de tofu in 10 minuten goudbruin. Bestrooi op de helft van de baktijd met paprikapoeder en zwarte peper. Haal uit de pan en zet even opzij.
Blancheer terwijl de tofu bakt de sugar snaps 5 minuten en giet af. Zet daarna de pan terug op het vuur en vil met water om er de soba noedels in te koken. Kook deze 6 minuten, giet ook af en spoel koud met water om plakken te voorkomen. Zet even opzij.
Neem de pan waar je de tofu in hebt gebakken en verhit er de resterende 2el olie in. Bak de gember, knoflook en sjalot 30 seconden op hoog vuur en voeg de sugar snaps en champignons toe. Bak dit een minuut of 3. Roer er de beide soorten sesamzaad en de sojasaus door, gevolgd door de noedels. Warm even goed door en voeg indien nodig een scheutje water toe als het te droog wordt. Serveer bestrooid met de blokjes tofu, een snuf shichimi togarashi (dit alleen voor de volwassenen!) en wat wasabinootjes. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...