Skip to main content

Okonomiyaki Hiroshima Style

Klinkt goed he! Bijna Gangnam style:). Maar het is iets heel anders; een hartige Japanse pannenkoek, gevuld met kool, bosui en afgemaakt met een heerlijke saus. Het grootste deel van het recept komt uit dit boek, een erg lekker boek dat allerlei soorten ramen en andere Japanse streetfood behandelt.  Een aantal maanden geleden heb ik het voor het eerst geproefd op een bierfestival, waar ook een 30-tal foodtrucks stond. Niels vond het een van de lekkerste dingen die hij ooit gegeten had. Zij serveerden het alleen anders als in het recept en die manier heb ik aangehouden. De Hiroshima stijl varieert van de gebruikelijke Osaka stijl doordat er dikke noedels en ei aan toe worden gevoegd. Dit vraagt dus om een tripje naar de toko, aangezien ze daar die mooie dikke Ramen noedels 'vers' vacuüm verpakt verkopen. Maar je moet er ook heen als je de authentieke Japanse mayonaise wil kopen. Deze is wat zuurder en vloeibaar, errug lekker ook bij de sushi. Uiteindelijk is het niet veel meer dan een half uur werk, wat ook wel logisch is met streetfood.  Met de soorten groente kun je van harte variëren, okonomiyaki betekent 'gebakken zoals jij het wil'.
De enige essentiële ingrediënten zijn de kool, kewpie-mayonaise en de Okonomiyaki saus. De laatste heb ik niet kunnen vinden maar kun je heel makkelijk zelf maken:
Neem 50ml Worchestersaus, 50ml Japanse sojasaus, 50ml water, 2el mirin, 1el bruine suiker, 1el rijstazijn en 1.5tl geraspte gember. Breng dit in een pannetje aan de kook en voeg 1tl maizena (opgelost in 1el water) toe. Laat even indikken, afkoelen en bewaar in de koelkast.

Voor 3 maaltijd pannenkoeken heb je nodig:

  • 1 portie ramennoedels (200g)
  • 2tl sojasaus
  • 120g bloem
  • 200ml water
  • snuf zout
  • 2el mirin
  • 3el arachide olie
  • 250g spitskool, in dunne reepjes
  • 3 bosuitjes, fijngesneden
  • 3 plakken bacon (kun je makkelijk weglaten of vervangen door plakken paddestoel) 
  • 3 eieren
  • Okonomiyaki saus
  • kewpie mayonaise
  • gebakken uitjes
  • 2tl gedroogde nori, verkruimeld
  • 2tl furikake of bonito vlokken (heb ditmaal de eerste gebruikt omdat de bonito op was bij de toko maar dat is eigenlijk leuker, dan heb je dancing bonito)
Kook de noedels in 2 minuten gaar, spoel direct af met koud water en breng op smaak met sojasaus. Warm de oven voor op 100 graden.
Meng in een kom de bloem met water, zout en mirin. Roer er de helft van de spitskool en bosui doorheen. Verhit in een grote bakpan 1el olie, leg 1 plak bacon in de pan en schep 1/3e van het beslag in de pan. Breek er het ei naast, probeer de dooier niet te breken. Leg er 1/3e van het restant van de kool/bosui op (probeer het op 1 helft te leggen), leg een deksel op de pan en laat vijf minuten op middellaag vuur bakken. Haal de deksel van de pan en leg er 1/3e van de noedels op en vouw dubbel.  Zo krijg je een laag pannenkoek, kool, noedels en het ei 'bovenop'. Schep voorzichtig uit de pan op een bord en zet deze in de voorverwarmde oven. 
Herhaal dit zo nog twee keer en haal ze dan allemaal uit de oven. Bestrooi met de nori, gebakken uitjes en giet de saus en mayo er dwars overheen. Maak af met furikake of bonito vlokken en serveer.


De volgende keer zou ik iets rustiger aan doen met de mayo, die is erg sterk en maakt het zo iets te vettig. Maar verder was het heel erg lekker. Wat super is is dat wanneer je de dooier heel laat, deze heerlijk door de kool heen 'lekt'. Heel zondig...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne