Skip to main content

Okonomiyaki Hiroshima Style

Klinkt goed he! Bijna Gangnam style:). Maar het is iets heel anders; een hartige Japanse pannenkoek, gevuld met kool, bosui en afgemaakt met een heerlijke saus. Het grootste deel van het recept komt uit dit boek, een erg lekker boek dat allerlei soorten ramen en andere Japanse streetfood behandelt.  Een aantal maanden geleden heb ik het voor het eerst geproefd op een bierfestival, waar ook een 30-tal foodtrucks stond. Niels vond het een van de lekkerste dingen die hij ooit gegeten had. Zij serveerden het alleen anders als in het recept en die manier heb ik aangehouden. De Hiroshima stijl varieert van de gebruikelijke Osaka stijl doordat er dikke noedels en ei aan toe worden gevoegd. Dit vraagt dus om een tripje naar de toko, aangezien ze daar die mooie dikke Ramen noedels 'vers' vacuüm verpakt verkopen. Maar je moet er ook heen als je de authentieke Japanse mayonaise wil kopen. Deze is wat zuurder en vloeibaar, errug lekker ook bij de sushi. Uiteindelijk is het niet veel meer dan een half uur werk, wat ook wel logisch is met streetfood.  Met de soorten groente kun je van harte variëren, okonomiyaki betekent 'gebakken zoals jij het wil'.
De enige essentiële ingrediënten zijn de kool, kewpie-mayonaise en de Okonomiyaki saus. De laatste heb ik niet kunnen vinden maar kun je heel makkelijk zelf maken:
Neem 50ml Worchestersaus, 50ml Japanse sojasaus, 50ml water, 2el mirin, 1el bruine suiker, 1el rijstazijn en 1.5tl geraspte gember. Breng dit in een pannetje aan de kook en voeg 1tl maizena (opgelost in 1el water) toe. Laat even indikken, afkoelen en bewaar in de koelkast.

Voor 3 maaltijd pannenkoeken heb je nodig:

  • 1 portie ramennoedels (200g)
  • 2tl sojasaus
  • 120g bloem
  • 200ml water
  • snuf zout
  • 2el mirin
  • 3el arachide olie
  • 250g spitskool, in dunne reepjes
  • 3 bosuitjes, fijngesneden
  • 3 plakken bacon (kun je makkelijk weglaten of vervangen door plakken paddestoel) 
  • 3 eieren
  • Okonomiyaki saus
  • kewpie mayonaise
  • gebakken uitjes
  • 2tl gedroogde nori, verkruimeld
  • 2tl furikake of bonito vlokken (heb ditmaal de eerste gebruikt omdat de bonito op was bij de toko maar dat is eigenlijk leuker, dan heb je dancing bonito)
Kook de noedels in 2 minuten gaar, spoel direct af met koud water en breng op smaak met sojasaus. Warm de oven voor op 100 graden.
Meng in een kom de bloem met water, zout en mirin. Roer er de helft van de spitskool en bosui doorheen. Verhit in een grote bakpan 1el olie, leg 1 plak bacon in de pan en schep 1/3e van het beslag in de pan. Breek er het ei naast, probeer de dooier niet te breken. Leg er 1/3e van het restant van de kool/bosui op (probeer het op 1 helft te leggen), leg een deksel op de pan en laat vijf minuten op middellaag vuur bakken. Haal de deksel van de pan en leg er 1/3e van de noedels op en vouw dubbel.  Zo krijg je een laag pannenkoek, kool, noedels en het ei 'bovenop'. Schep voorzichtig uit de pan op een bord en zet deze in de voorverwarmde oven. 
Herhaal dit zo nog twee keer en haal ze dan allemaal uit de oven. Bestrooi met de nori, gebakken uitjes en giet de saus en mayo er dwars overheen. Maak af met furikake of bonito vlokken en serveer.


De volgende keer zou ik iets rustiger aan doen met de mayo, die is erg sterk en maakt het zo iets te vettig. Maar verder was het heel erg lekker. Wat super is is dat wanneer je de dooier heel laat, deze heerlijk door de kool heen 'lekt'. Heel zondig...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...