Skip to main content

Couscous, Hummus en Muhammara

Een recept bestaande uit drie delen deze keer. In het heerlijke boek van Ottolenghi stond een smaakvol 'snel' rijstrecept waarvan ik eigenlijk dacht dat het nog wel sneller (en even lekker) kon, met couscous. En dat was ook zo! Zelf had ik nooit bedacht om gebakken citroenschil te gebruiken als smaakmaker maar wat is dat lekker zeg...
In combinatie met een smeuïge hummus, wat door Noora gedraaide gehaktballetjes en kruidige muhammara een zeer volwaardige maaltijd. De hummus en muhamarra zijn uiteraard ook ideaal als smeerseltje bij de mezze en bij een stokbroodje. Voor het Libanese platbrood kun je bij onze vriend Appie terecht. Succes!

Voor de couscous (4pers) heb je nodig:

  • 2el olijfolie
  • 180g couscous
  • 2 grote uien, in grove partjes gesneden
  • 3 tenen (zwarte) knoflook, in plakjes
  • de schil van 1 citroen, dun geschild en 2el sap
  • zout en peper
  • kokend water
  • 1el extra vierge olijfolie
  • een handje gehakte platte peterselie
Verhit de olijfolie in een diepe pan op hoog vuur. Doe de parten ui erbij met zout en peper en bak ze onder goed roeren in 12 minuten goudbruin. Voeg de citroenschil toe en bak 5 minuten mee, doe er in de laatste minuut de knoflook bij. Roer er de couscous door, zet het vuur uit en blus af met ±350ml kokend water. Leg de deksel op de pan en laat 5 minuten wellen. Haal de deksel er weer af, sprenkel de extra vierge olijfolie erover en roer los. Serveer met de peterselie.

De muhamarra en de hummus (welke eigenlijk een heel simpele bonenspread is) zijn ideaal om van tevoren te maken. Ze zijn drie dagen in de koelkast te bewaren. Laat ze wel even terug komen op kamertemperatuur voor je ze serveert.


Voor de muhammara heb je nodig:
  • 5 paprika's (geel/rood), schoon en in kwarten
  • 1el olijfolie
  • 5 tenen knoflook, heel
  • 50g walnoten
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • snuf chilivlokken
  • 1el tijmblaadjes
  • 2tl balsamico azijn
  • beetje zout

Warm de oven voor op 220 graden. Meng de paprikastukken met de olie en leg ze op een bakplaat, laat ze 15 minuten roosteren. Leg er de knoflooktenen bij en laat weer 10 minuten roosteren. Leg er dan de walnoten bij en laat nog 5 minuten roosteren (in totaal staat de oven dus een half uur aan).
Haal alles uit de oven, laat afkoelen en stop alles in de keukenmachine. Je kunt er ook voor kiezen om het vel van de paprika te verwijderen. Ik heb dat gedaan met ongeveer de helft, dan wordt het geheel wat zachter. Voeg de tijm, paprikapoeder, chili, azijn en zout toe en pulseer kort. Je wil niet dat de noten helemaal tot pulp geslagen worden. Proef en breng eventueel nog wat meer op smaak met zout en chili.

Voor de bonenspread heb je nodig:
  • 1 klein en een groot blik bonen (als ze maar wit zijn zoals reuzen- lima- of witte bonen), afgespoeld en uitgelekt.
  • 75ml extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook, gekneusd in de schil
  • 2/3 takjes tijm
  • beetje zout en peper
Verhit in een klein pannetje de olie met de teen knoflook en tijm op laag vuur, zolang tot de teen knoflook goudbruin is. De teen knoflook mag nu weggegooid (of je doet hem bij de couscous). Bewaar de tijm en 2el olie, de rest mag in de keukenmachine, samen met de bonen, peper en zout. Vermaal tot een fijne puree, als hij te dik is voeg je nog wat water toe. Bewaar de olie en knapperige takjes tijm voor het serveren.


Wanneer je de twee smeersels op de 'klassieke' manier wil serveren smeer je de bonenspread uit op een diep bord, waarbij je een opstaande rand maakt. Daartussen spreid je dan de muhammara uit. Maak het af met de knoflook-tijm-olie en de takjes tijm.

Uiteraard kan de couscous en de smeersels ook prima zonder vlees of met een falafel balletje gegeten worden. Zonder het vlees is het gerecht veganistisch. Smakelijk!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne