Skip to main content

Kipstoof met saffraan

Al een paar jaar zijn wij in het bezit van een slowcooker van BK. Eigenlijk doe ik er veel te weinig mee omdat ik mijn stoofrecepten meestal maak in de oude emaille pan van mijn oma. Maar de slowcooker zorgt echt voor een hele intense smaak en de groentes erin blijven prachtig heel. Maar dit recept is ook prima te maken in een zware pan met deksel. Zet 'm alleen echt wel in de oven in plaats van op het vuur. Geef het de tijd, dan wordt het heerlijk...

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2el olijfolie
  • 4 biologische kippendijen
  • 1ui, in ringetjes
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • ongeveer 600ml water, kokend
  • 3 wortels, in plakjes
  • 100g groene linzen
  • 12-15 gedroogde abrikozen
  • flinke snuf saffraandraadjes
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • zout en peper
  • handje korianderblaadjes
  • gebrand amandelschaafsel
Mocht je nou geen slowcooker (of tajine) hebben kun je alles in 1 pan maken. Bouw het gerecht wel hetzelfde op als in het recept, dan krijg je het mooiste resultaat met koken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
   Kruid de kippendijen met zout en peper en bak ze in een paar minuten mooi bruin. Haal ze uit de pan en bak nu de ui en knoflook in de 2e eetlepel olie in 10 minuten bruin, haal uit de pan.
   Leg nu de kippendijen op de bodem van de slowcooker (of tajine of stoofpan). Verdeel er de wortel, abrikozen en linzen over. Verkruimel er de saffraan en het bouillonblokje over. Leg het ui-knoflookmengsel er in het midden bovenop en giet het hete water er voorzichtig over tot de groentes net onder staan.
   Zet nu voor 40 minuten in de oven. Wanneer je de pan/schaal uit de oven haalt kun je het zo op tafel serveren, hij borrelt dan nog mooi na. En de geur is echt geweldig.
   Serveer met ras el hanout couscous of knapperig brood om het kookvocht mee op te kunnen soppen. Bestrooi met de koriander en amandelen en geniet. :)


Op de foto staat nog een bakje knoflookyoghurt. Is er lekker bij maar niet echt nodig doordat de stoof best vochtig is. Mooi: Noora vond het het lekkerste dat ik ooit gemaakt had. Nu zegt ze dat elke keer als ze iets lekker vindt maar is toch leuk. 

   

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...