Skip to main content

Puy Linzen

Sinds een paar jaar heb ik linzen ontdekt. Als kind nooit voorgeschoteld gekregen en dus geen idee waar het naar smaakte. Blijken ze toch hardstikke lekker te zijn! Een veilige keus om mee te beginnen zijn rode linzen. Deze zijn zacht van smaak en goed te combineren met Indiase gerechten. Mijn grote vriend Ottolenghi gebruikt vrijwel altijd Puy linzen. Deze zijn iets dikker als rode linzen en groen met zwart gespikkeld. Daarnaast heb je nog de 'gewone' groene linzen. Deze zijn wat groter en hebben een iets langere kooktijd. Wel moet je met alle linzen uitkijken dat je ze niet te lang kookt, dan vallen ze uit elkaar. Zo staat op de verpakking van de Puy linzen 30 tot 45 minuten kooktijd, ik heb ze maar 20 minuutjes gekookt. Toen waren ze precies goed.
In dit recept worden de Franse Puy linzen gebruikt omdat ze mooi hun vorm behouden maar na het garen ook nog een dressing opnemen. Errug Lekker!

Voor 3 personen heb je nodig:

  • 200g Puy Linzen
  • 2x1el honing
  • 1el extra vergine olijfolie
  • 2el witte wijnazijn
  • zout en peper
  • 1el olijfolie
  • 2 grote of 3 kleine stronken witlof, in kwarten
  • 100g hele walnoten
  • 1tl chilivlokken
  • 1tl kurkuma
  • 1el water
  • 100g harde kaas zoals manchego of parmigiano reggiano, in blokjes
  • flinke hand basilicum, grof gesneden
  • handje basilicum, grof gesneden
Kook de linzen zo'n 20 minuten in ruim water. Proef regelmatig of ze al gaar zijn. Giet ze af en meng met 1el honing, de witte wijnazijn, extra vergine olijfolie, zout en peper. Doe de deksel op de pan en zet opzij.
Wanneer dit kookt bereid je alvast de walnoten voor. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak een mengsel van de overige 1el honing, chilivlokken, kurkoma en een scheutje water. Wat handig werkt is om de honing in een potje met deksel te doen en 20sec in de magnetron te verwarmen. De overige ingrediënten erbij, walnoten erbij, dekseltje erop en schudden maar. Zo raken ze mooi bedekt met de honing. Spreid de noten uit over een met een matje of ovenpapier bedekte bakplaat en laat 15 tot 20 minuten karameliseren. Ze mogen nog best een beetje sticky zijn, haal ze van de hete bakplaat af als ze uit de oven komen.
Verhit de ene eetlepel olijfolie in een grote bakpan. Bak de parten witlof op de snijkant mooi bruin en leg ze per 3 à 4 op de borden. Schep er de linzen overheen, probeer een bergje in het midden van het bord te maken. Verdeel er de kaas, kruiden en walnoten over. Smakelijk!


Het is fijn om te merken dat Noora het echt leuk vindt om nieuwe dingen te proberen. Ze had deze linzen nog nooit gegeten en ook de combinatie met honing was haar vreemd. Maar wanneer ze een hap neemt kauwt en proeft ze heel bewust en na een paar seconden gaat het 'Dit is erg lekker mama!'. Alleen met de witlof was in haar verwende boekje wat te weinig gedaan, die vond ze maar saai :)












Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...