Sinds een paar jaar heb ik linzen ontdekt. Als kind nooit voorgeschoteld gekregen en dus geen idee waar het naar smaakte. Blijken ze toch hardstikke lekker te zijn! Een veilige keus om mee te beginnen zijn rode linzen. Deze zijn zacht van smaak en goed te combineren met Indiase gerechten. Mijn grote vriend Ottolenghi gebruikt vrijwel altijd Puy linzen. Deze zijn iets dikker als rode linzen en groen met zwart gespikkeld. Daarnaast heb je nog de 'gewone' groene linzen. Deze zijn wat groter en hebben een iets langere kooktijd. Wel moet je met alle linzen uitkijken dat je ze niet te lang kookt, dan vallen ze uit elkaar. Zo staat op de verpakking van de Puy linzen 30 tot 45 minuten kooktijd, ik heb ze maar 20 minuutjes gekookt. Toen waren ze precies goed.
In dit recept worden de Franse Puy linzen gebruikt omdat ze mooi hun vorm behouden maar na het garen ook nog een dressing opnemen. Errug Lekker!
Voor 3 personen heb je nodig:
In dit recept worden de Franse Puy linzen gebruikt omdat ze mooi hun vorm behouden maar na het garen ook nog een dressing opnemen. Errug Lekker!
Voor 3 personen heb je nodig:
- 200g Puy Linzen
- 2x1el honing
- 1el extra vergine olijfolie
- 2el witte wijnazijn
- zout en peper
- 1el olijfolie
- 2 grote of 3 kleine stronken witlof, in kwarten
- 100g hele walnoten
- 1tl chilivlokken
- 1tl kurkuma
- 1el water
- 100g harde kaas zoals manchego of parmigiano reggiano, in blokjes
- flinke hand basilicum, grof gesneden
- handje basilicum, grof gesneden
Kook de linzen zo'n 20 minuten in ruim water. Proef regelmatig of ze al gaar zijn. Giet ze af en meng met 1el honing, de witte wijnazijn, extra vergine olijfolie, zout en peper. Doe de deksel op de pan en zet opzij.
Wanneer dit kookt bereid je alvast de walnoten voor. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak een mengsel van de overige 1el honing, chilivlokken, kurkoma en een scheutje water. Wat handig werkt is om de honing in een potje met deksel te doen en 20sec in de magnetron te verwarmen. De overige ingrediënten erbij, walnoten erbij, dekseltje erop en schudden maar. Zo raken ze mooi bedekt met de honing. Spreid de noten uit over een met een matje of ovenpapier bedekte bakplaat en laat 15 tot 20 minuten karameliseren. Ze mogen nog best een beetje sticky zijn, haal ze van de hete bakplaat af als ze uit de oven komen.
Verhit de ene eetlepel olijfolie in een grote bakpan. Bak de parten witlof op de snijkant mooi bruin en leg ze per 3 à 4 op de borden. Schep er de linzen overheen, probeer een bergje in het midden van het bord te maken. Verdeel er de kaas, kruiden en walnoten over. Smakelijk!
Het is fijn om te merken dat Noora het echt leuk vindt om nieuwe dingen te proberen. Ze had deze linzen nog nooit gegeten en ook de combinatie met honing was haar vreemd. Maar wanneer ze een hap neemt kauwt en proeft ze heel bewust en na een paar seconden gaat het 'Dit is erg lekker mama!'. Alleen met de witlof was in haar verwende boekje wat te weinig gedaan, die vond ze maar saai :)
Comments
Post a Comment