Skip to main content

Fusion soba Noodles

Het is een paar weken geleden dat ik heb geschreven, dit omdat wij een mooie trip naar Portugal hebben gemaakt. Uiteraard hebben we daar heerlijk gegeten, veel vis zoals heilbot, zeebaars en inktvis. Heb ook de fameuze bacalhau gegeten; gedroogde en gezouten kabeljauw die je enkele malen wast en weekt, droogt en daarna bakt in de olijfolie. De smaak was goed maar wel een beetje droog.
Later ook nog kleine inktvisjes in zijn geheel gehad, in een prachtig simpel restaurantje. Noora vond de tentakels naar spekjes smaken :)


Vandaag had ik zin in Aziatisch maar ik kon niet kiezen. Een gerecht dat mijn vader vroeger wel eens maakte was broccoli met cashewnoten in oestersaus. Daar had ik zin in maar ik had ook zin in iets met soba noedels. En in zwarte bonensaus. Het gerecht van mijn vader en de zwarte bonensaus is Chinees, de noedels zijn Japans.  Lekker fusion dus, en lekker was het!

Je hebt nodig:
  • 150g soba noedels
  • 1 flinke stronk broccoli, in roosjes
  • 1 ui in halve ringen
  • 1 duim gember, fijngehakt
  • 1 el zwarte bonensaus
  • 2 bosuitjes in dunne ringetjes
  • klein handje koriander, fijngehakt
  • 75g macadamia's en pecannoten, verbrokkeld
  • 1 theelepel honing
  • 200g tofu in reepjes
  • 2el bloem
  • 1theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1el maizena, opgelost in 2 el water
  • 3el arachide olie
  • zout en peper
Zet een kookpan gevuld met 1.5L water op het vuur en breng aan de kook. Meng de tofu met de bloem, wat zout en peper en het 5-kruidenpoeder. Bak dit in 1 el olie in een wok mooi goudbruin en haal uit de pan.
Als het water kookt voeg je daar de soba noedels en de broccoli aan toe. De noedels moeten 7 minuten koken en dan is de broccoli ook meteen gaar. Ondertussen gaat de wok terug op het vuur en verhit je de laatste olie erin. Bak hierin de ui en gember snel bruin, voeg de bonensaus en 250ml water toe. Ik gebruikte wat kookwater van de noedels, dat is al kokend heet. Roer de saus goed door en voeg de maizena toe, tot deze mooi dikkig is. Ondertussen bak je de noten in een klein pannetje bruin en knapperig met behulp van wat zout en een beetje honing.
Giet de noedels met broccoli af en voeg meteen toe aan de saus. Meng goed door. Draai het vuur uit en meng de bosui met de koriander erdoor. Verdeel over 3 borden en garneer met de noten. Leg de tofu daar weer bovenop, zo blijft het lekker krokant.


Erg fijn, zo'n gerecht als dit kost je niet meer dan 25 minuten in de keuken en de smaak is fenomenaal! Zelf had ik er nog wat Thaise vissaus met pepers bij, extreem pittig maar erg lekker. 





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...