Skip to main content

Kabeljauw met saffraan, kaneel en gember

Gisteren kwamen Marije en Joost een hapje mee eten. Meestal kan ik het dan niet laten om lekker uit te pakken maar deze keer heb ik voor een hoofd- en nagerecht ongeveer anderhalf uur in de keuken gestaan. Dat is voor een uitgebreid etentje best netjes dacht ik. Het hoofdgerecht bestond uit een stoofschotel met kabeljauw, een kruidige groene salade, couscous met tuinbonen en een frisse yoghurtdressing. Een voorgerecht leek me niet nodig.
Het leuke aan de stoofschotel is dat het kaneel bevat in combinatie met vis. Iets waarvan ik nooit had gedacht dat het zou werken maar dat doet het wel. Het bevat redelijk wat vocht maar wat is het heerlijk om de couscous hiermee te mengen!

Je hebt nodig voor 4pers. en een peuter:


  • 600g kabeljauwhaas, in 2 flinke filets
  • 500g krieltjes in de schil, in stukjes van 2x2cm
  • 2 zoete uien, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 125g grote krenten en rozijnen
  • 6el olijfolie
  • 2tl gemberpoeder
  • 2 buisjes saffraan
  • 3tl kaneel
  • 300ml water
  • peper en zout
Verwarm de oven op 220 graden. Verhit de olie in een ovenvaste pan en bak hierin de ui in 10/15 minuten goudgeel. Voeg knoflook toe en bak nog even mee. Voeg nu de krenten, alle specerijen en peper en zout toe en bak dit nog een minuut mee. Doe de aardappeltjes er bij, schep goed om en overgiet het met het water. Alles moet net onder staan. Laat dit zo een kwartiertje zachtjes pruttelen op het vuur. Ondertussen heb je de tijd om de couscous te maken (zie hieronder).
Wanneer de aardappels bijna klaar zijn wentel je de kabeljauwhaasjes in de saus. Deze zal door het zetmeel in de aardappelen mooi dikkig zijn geworden. Voeg indien nodig nog een beetje heet water toe. Plaats het deksel op de pan en zet de pan voor 10 minuten in de hete oven. Controleer na deze tijd of de vis mooi gaar is, de lamellen moeten los komen van elkaar. Indien nodig (bij mij niet) zet je ze nog voor 5 minuten terug zonder deksel. 
Proef of alles op smaak is en serveer met onderstaande bijgerechten.

Couscous:
  • 250g couscous
  • 250g tuinbonen, dubbelgedopt (je houdt 175g over)
  • 1 avocado, in blokjes
  • handje gehakte koriander
  • zout en peper
  • wat gekookt water (200ml)
  • 2el hazelnootolie
Strooi de tuinbonen in een schaal met zout, peper, olie en koriander. Strooi er de couscous overheen en overgiet het met het water, de couscous moet net onder staan. Dek af met een stuk aluminiumfolie en laat 5 minuten staan. Roer 'm dan door met een vork en dek opnieuw af, plaats m dan voor de resterende kooktijd van de vis in de oven (10 minuten) Zo krijg je een mooie luchtige korrel. Meng voor het serveren de avocado erdoor en klaar is Kees.

Salade en Yoghurt:

Meng voor de salade 75g waterkers, 50g scherpe rucola en 75g babyspinazie met 2 bosuitjes in dunne ringetjes, 1 avocado in blokjes en een dressing van 2el witte wijnazijn, 4el extra vierge olijfolie en zout en peper. De dressing hussel je erdoor net voor je de salade serveert.

Yoghurtsaus is altijd lekker fris bij de couscous en de kruidige stoofschotel. Hiervoor meng je 200g Griekse yoghurt met een handje fijngesneden koriander, 1/2 teentje knoflook superfijn gehakt, 1el extra vierge olijfolie, zout en peper. 


Noora heeft uiteraard overal de avocado uit lopen vissen. Daarna waren de krenten aan de beurt en toen die op waren was het tijd voor de aardappeltjes. Als laatste de tuinbonen, toen had ze het wel gehad :).

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...