Skip to main content

Yakibuta Ramen

Het is alweer even geleden dat ik een post heb geplaatst, foei! Maar weinig tijd zorgt voor simpele niet zo blogwaardige maaltjes en een aantal weken vakantie helpt ook niet mee. Maar goed, vandaag een recept waarmee je hoge ogen scoort. Yakibuta is een varkens roast met een heerlijke marinade. Eigelijk heel simpel, het kost alleen wat tijd. Ik heb ervoor gekozen om het te serveren met Ramen (nou ja, ik kwam yakibuta tegen toen ik toppings voor Ramen zocht), het recept van de Ramen vind je hier. Ik kan het niet laten om de noedelsoep aan te kleden met allerlei lekkers, maar deze was wel favoriet onder de eters, zeker bij Noora.
Voor het vlees kun je verschillende soorten gebruiken. Mijn slager had een prachtig stuk buikspek, al is een schouderstuk ook goed. Dat is wat minder vet maar ook minder smaakvol. Door de lange garing smelt een hoop van het vet toch weg en dat zorgt weer voor ontzettend mals vlees. Een ander puntje is het zwoerd. Ik heb het eraan laten zitten waardoor het vlees een prachtig rood velletje kreeg. Haal je het eraf wordt het vlees droger maar makkelijker eetbaar. Bij de volwassenen waren de meningen 50/50 verdeeld. Persoonlijk vind ik een krokant zwoerdje erg lekker maar er zijn mensen die het te taai vinden.
Uiteraard is dit soort vlees ook heerlijk bij rijst met de ingekookte marinade erbij en vers gebakken groente!
zo was het helemaal af!
Voor 4/5 personen heb je nodig:

  • 700g buikspek
  • 120mg sojasaus (minder zoute van Kikkoman)
  • 60ml sake
  • 100g suiker
  • 5 dikke plakjes gemberwortel
  • 1 dikke teen knoflook, geplet
  • katoenen binddraad, plastic zak
Begin met het inbinden van het vlees. Zorg dat je om de 1.5 cm een draad hebt lopen en dan nog eenmaal overdwars. Dit zorgt ervoor dat het vlees tijdens het braden zijn vorm behoudt. 
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een plastic zak en voeg het vlees toe. Ik heb het 7 uur laten marineren, een nacht en een dag is nog beter :). Zorg dat je het goed luchtdicht inpakt zodat het vlees volledig met marinade is bedekt. 
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg het vlees samen met de marinade in een braadslee en bak voor 1.5 uur terwijl je het elke 15 minuten arroseert (bedruipt met de marinade). Hiermee geef je het superveel smaak. 
Wanneer het gaar is haal je het uit de oven, laat het 30 minuten rusten (ik heb het de dag van tevoren gemaakt dus bij mij ging het de koelkast in). Verwijder het touw en snijd in 3-5mm dunne plakken. Wil je het weer even opwarmen leg de plakjes dan op wat aluminium in de oven (op 100 graden). Leg op je ramen of bij je rijst en smakelijk!

even spieken en voorproeven met Noora


De marinade heb ik af laten koelen in de koelkast, het vet eraf geschept en de stukken gember verwijderd. Daarna heb ik het tot de helft ingekookt, dan heb je een heerlijk zout-zoete dipsaus!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...