Het is alweer even geleden dat ik een post heb geplaatst, foei! Maar weinig tijd zorgt voor simpele niet zo blogwaardige maaltjes en een aantal weken vakantie helpt ook niet mee. Maar goed, vandaag een recept waarmee je hoge ogen scoort. Yakibuta is een varkens roast met een heerlijke marinade. Eigelijk heel simpel, het kost alleen wat tijd. Ik heb ervoor gekozen om het te serveren met Ramen (nou ja, ik kwam yakibuta tegen toen ik toppings voor Ramen zocht), het recept van de Ramen vind je hier. Ik kan het niet laten om de noedelsoep aan te kleden met allerlei lekkers, maar deze was wel favoriet onder de eters, zeker bij Noora.
Voor het vlees kun je verschillende soorten gebruiken. Mijn slager had een prachtig stuk buikspek, al is een schouderstuk ook goed. Dat is wat minder vet maar ook minder smaakvol. Door de lange garing smelt een hoop van het vet toch weg en dat zorgt weer voor ontzettend mals vlees. Een ander puntje is het zwoerd. Ik heb het eraan laten zitten waardoor het vlees een prachtig rood velletje kreeg. Haal je het eraf wordt het vlees droger maar makkelijker eetbaar. Bij de volwassenen waren de meningen 50/50 verdeeld. Persoonlijk vind ik een krokant zwoerdje erg lekker maar er zijn mensen die het te taai vinden.
Uiteraard is dit soort vlees ook heerlijk bij rijst met de ingekookte marinade erbij en vers gebakken groente!
Voor 4/5 personen heb je nodig:
Voor het vlees kun je verschillende soorten gebruiken. Mijn slager had een prachtig stuk buikspek, al is een schouderstuk ook goed. Dat is wat minder vet maar ook minder smaakvol. Door de lange garing smelt een hoop van het vet toch weg en dat zorgt weer voor ontzettend mals vlees. Een ander puntje is het zwoerd. Ik heb het eraan laten zitten waardoor het vlees een prachtig rood velletje kreeg. Haal je het eraf wordt het vlees droger maar makkelijker eetbaar. Bij de volwassenen waren de meningen 50/50 verdeeld. Persoonlijk vind ik een krokant zwoerdje erg lekker maar er zijn mensen die het te taai vinden.
Uiteraard is dit soort vlees ook heerlijk bij rijst met de ingekookte marinade erbij en vers gebakken groente!
zo was het helemaal af! |
- 700g buikspek
- 120mg sojasaus (minder zoute van Kikkoman)
- 60ml sake
- 100g suiker
- 5 dikke plakjes gemberwortel
- 1 dikke teen knoflook, geplet
- katoenen binddraad, plastic zak
Begin met het inbinden van het vlees. Zorg dat je om de 1.5 cm een draad hebt lopen en dan nog eenmaal overdwars. Dit zorgt ervoor dat het vlees tijdens het braden zijn vorm behoudt.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een plastic zak en voeg het vlees toe. Ik heb het 7 uur laten marineren, een nacht en een dag is nog beter :). Zorg dat je het goed luchtdicht inpakt zodat het vlees volledig met marinade is bedekt.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg het vlees samen met de marinade in een braadslee en bak voor 1.5 uur terwijl je het elke 15 minuten arroseert (bedruipt met de marinade). Hiermee geef je het superveel smaak.
Wanneer het gaar is haal je het uit de oven, laat het 30 minuten rusten (ik heb het de dag van tevoren gemaakt dus bij mij ging het de koelkast in). Verwijder het touw en snijd in 3-5mm dunne plakken. Wil je het weer even opwarmen leg de plakjes dan op wat aluminium in de oven (op 100 graden). Leg op je ramen of bij je rijst en smakelijk!
even spieken en voorproeven met Noora |
De marinade heb ik af laten koelen in de koelkast, het vet eraf geschept en de stukken gember verwijderd. Daarna heb ik het tot de helft ingekookt, dan heb je een heerlijk zout-zoete dipsaus!
Comments
Post a Comment