Skip to main content

Zomerse pastasalade

Een klassieker in de Italiaanse keuken: Melone con Prosciutto, oftewel meloen met ham. Erg lekker in de zomer en een favoriet bij Noora. Omdat ik er een maaltijd van wilde maken heb ik er een pastasalade van gemaakt. Een groot succes, het bordje ging zonder morren in tien minuten op! En met veel fruit en groente ook nog erg gezond :)

Je hebt nodig:

  • 170g boekweit- of volkorenpasta (ik had boekweit)
  • 2el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • 1/2 honingmeloen, in stukjes gesneden
  • 200g hele cherrytomaten
  • 50g Parmaham
  • 50g parmezaanse kaas, in blokjes
  • handje bieslook, in korte stukjes
  • 3 handjes rucolamelange
  • een extra druppeltje extra vierge olijfolie
  • een paar druppels balsamico
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af maar laat nog een paar eetlepels kookvocht in de pan. Meng met de 2 el olijfolie, zout, peper en laat afkoelen. Roer regelmatig door om de pasta niet aan elkaar te laten plakken. Ik heb het niet in de koelkast gezet, dan wordt de pasta zo melig.
Verwarm een bakpan die niet aanbakt op middelhoog vuur en bak daarin de (5) plakjes parmaham krokant, laat op keukenpapier uitlekken. Bak in het restje bakvet de tomaatjes in zijn geheel tot het velletje knapt, dat is zo'n vier minuten. Voeg de tomaatjes, de helft van de bieslook, de meloen en kaas toe aan de pasta en meng weer.
Neem drie borden en leg daar de sla op, druppel wat olie en balsamico over de rand. Verdeel de salade over het midden van de borden en maak af met stukjes parmaham en het restant van de bieslook. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...