Skip to main content

Spruitjes met zwarte knoflook

Iedereen die mijn blog regelmatig leest weet dat ik fan ben van de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Heel blij was ik dus toen ik zijn laatste nieuwe boek van Niels cadeau kreeg. Het boek heet Simpel en voor Ottolenghi begrippen is het dat ook. Alle recepten hebben maximaal 10 ingrediënten zijn overzichtelijk en (relatief) snel te bereiden. Sommige recepten zijn zo voorbereid maar verlangen nog wel een langere garing, andere (zoals dit recept) zijn met een half uurtje klaar. Wat ook typisch Ottolenghi is en gelukkig ook weer tot uiting komt in dit boek, is de verassende combinatie van smaken.
In het recept van vandaag wordt zwarte knoflook gebruikt. Deze heb ik gehaald bij de Appie. Het heeft een rokerige Umami smaak welke erg goed combineert bij de gebakken spruiten en nootjes. Wat alleen een beetje jammer was is dat de pasta die ik ervan moest maken erg aan elkaar bleef hangen waardoor je nogal dikke klonten knoflook op je bord kreeg. Misschien dat het net zo lekker is om de zwarte knoflook te vervangen voor gepofte knoflook (dit maak je door wat geoliede teentjes een kwartiertje op 220 graden in de oven te leggen, daarna kun je ze zo uit hun velletje drukken). Verder was het heel erg lekker, in ieder geval een ontzettende aanrader om spruiten zo te bereiden!

Voor 2/3 personen heb je nodig:

  • 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1el olie
  • 1/2 tl zout
  • 25g pompoenpitten, geroosterd
  • 6 tenen zwarte of gepofte knoflook (Yotam gebruikt er 12!), grofgehakt
  • kleine theelepel karwijzaad
  • blaadjes van 5 takjes tijm
  • snuf peper 
  • 25g boter
  • sap van 1/2 citroen
  • 1el tahin
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de spruiten met de olie en het zout en laat ze in de oven 10 minuten goudbruin worden. 
Stamp ondertussen in een vijzel het karwijzaad licht en meng er de knoflook, tijm en peper door, maak er een grove pasta van. 
Smelt de boter op halfhoog vuur in een diepe pan met dikke bodem (ik gebruik zo'n ouderwetse oranje emaille pan) tot het bruin wordt en voeg acuut de spruiten, pompoenpitten en de knoflookpasta toe. Roerbak zo'n 30 seconden, draai het vuur uit en meng het citroensap erdoor. 
Serveer goed heet met een schepje tahin erover.


Noora vond de spruitjes heerlijk maar had wat meer moeite met de stukjes knoflook, al lust ze het normaliter wel. Maar het wat couscous, falafel en een koriander-yoghurtsausje ging het allemaal aardig vlotjes naar binnen!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...