Iedereen die mijn blog regelmatig leest weet dat ik fan ben van de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Heel blij was ik dus toen ik zijn laatste nieuwe boek van Niels cadeau kreeg. Het boek heet Simpel en voor Ottolenghi begrippen is het dat ook. Alle recepten hebben maximaal 10 ingrediënten zijn overzichtelijk en (relatief) snel te bereiden. Sommige recepten zijn zo voorbereid maar verlangen nog wel een langere garing, andere (zoals dit recept) zijn met een half uurtje klaar. Wat ook typisch Ottolenghi is en gelukkig ook weer tot uiting komt in dit boek, is de verassende combinatie van smaken.
In het recept van vandaag wordt zwarte knoflook gebruikt. Deze heb ik gehaald bij de Appie. Het heeft een rokerige Umami smaak welke erg goed combineert bij de gebakken spruiten en nootjes. Wat alleen een beetje jammer was is dat de pasta die ik ervan moest maken erg aan elkaar bleef hangen waardoor je nogal dikke klonten knoflook op je bord kreeg. Misschien dat het net zo lekker is om de zwarte knoflook te vervangen voor gepofte knoflook (dit maak je door wat geoliede teentjes een kwartiertje op 220 graden in de oven te leggen, daarna kun je ze zo uit hun velletje drukken). Verder was het heel erg lekker, in ieder geval een ontzettende aanrader om spruiten zo te bereiden!
Voor 2/3 personen heb je nodig:
In het recept van vandaag wordt zwarte knoflook gebruikt. Deze heb ik gehaald bij de Appie. Het heeft een rokerige Umami smaak welke erg goed combineert bij de gebakken spruiten en nootjes. Wat alleen een beetje jammer was is dat de pasta die ik ervan moest maken erg aan elkaar bleef hangen waardoor je nogal dikke klonten knoflook op je bord kreeg. Misschien dat het net zo lekker is om de zwarte knoflook te vervangen voor gepofte knoflook (dit maak je door wat geoliede teentjes een kwartiertje op 220 graden in de oven te leggen, daarna kun je ze zo uit hun velletje drukken). Verder was het heel erg lekker, in ieder geval een ontzettende aanrader om spruiten zo te bereiden!
Voor 2/3 personen heb je nodig:
- 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
- 1el olie
- 1/2 tl zout
- 25g pompoenpitten, geroosterd
- 6 tenen zwarte of gepofte knoflook (Yotam gebruikt er 12!), grofgehakt
- kleine theelepel karwijzaad
- blaadjes van 5 takjes tijm
- snuf peper
- 25g boter
- sap van 1/2 citroen
- 1el tahin
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de spruiten met de olie en het zout en laat ze in de oven 10 minuten goudbruin worden.
Stamp ondertussen in een vijzel het karwijzaad licht en meng er de knoflook, tijm en peper door, maak er een grove pasta van.
Smelt de boter op halfhoog vuur in een diepe pan met dikke bodem (ik gebruik zo'n ouderwetse oranje emaille pan) tot het bruin wordt en voeg acuut de spruiten, pompoenpitten en de knoflookpasta toe. Roerbak zo'n 30 seconden, draai het vuur uit en meng het citroensap erdoor.
Serveer goed heet met een schepje tahin erover.
Noora vond de spruitjes heerlijk maar had wat meer moeite met de stukjes knoflook, al lust ze het normaliter wel. Maar het wat couscous, falafel en een koriander-yoghurtsausje ging het allemaal aardig vlotjes naar binnen!
Comments
Post a Comment