Dit jaar was ik aan de beurt voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Een dag om uit te pakken met lekkere gerechten. Maar in liflafjes maken in mijn eentje en dus drie dagen in de keuken staan had ik geen zin. Daarom een huiselijk verwarmend driegangen menu. Het voorgerecht bestond uit een heerlijke pompoen-saffraan-sinaasappelsoep. Als hoofdgerecht een kip stoofschotel met little gem salade en een pilav met gegrilde tomaat en kaneel. Als nagerecht had mijn zusje kletskoppen gebakken, met crème Chantilly en een stukje peer. Ik had er nog geweldig ijs bij gehaald van Huize Geers.
De blog vandaag gaat over de kip stoofschotel. In essentie een simpel gerecht maar speciaal gemaakt door de topping. Bij veel van deze schotels komt er een laag aardappelpuree overheen. Maar aangezien het een soort Mexicaans fusion gerecht is, is het afgedekt met mais. Ontzettend lekker. Al was de stoofschotel zonder de topping ook al heerlijk, de saus is namelijk afgemaakt met chocola :). Een klein stukje 85% chocola van dezelfde Huize Geers. Dit maakt het gerecht aards en vol, rijk van smaak. En heel veel werk is het niet :)
Langzaam gegaarde kip in krokante maiskorst (8 personen)
De blog vandaag gaat over de kip stoofschotel. In essentie een simpel gerecht maar speciaal gemaakt door de topping. Bij veel van deze schotels komt er een laag aardappelpuree overheen. Maar aangezien het een soort Mexicaans fusion gerecht is, is het afgedekt met mais. Ontzettend lekker. Al was de stoofschotel zonder de topping ook al heerlijk, de saus is namelijk afgemaakt met chocola :). Een klein stukje 85% chocola van dezelfde Huize Geers. Dit maakt het gerecht aards en vol, rijk van smaak. En heel veel werk is het niet :)
Langzaam gegaarde kip in krokante maiskorst (8 personen)
- 3el olijfolie
- 3 rode uien, in plakjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1el harissa (Turkse winkel)
- 2 eetlepels mild gerookt paprikapoeder (ook Turkse winkel)
- 1.2 kilo hele kippendijen, zonder bot (slager)
- 400ml passata
- 5 grote tomaten, in vieren
- 200g geroosterde paprika's uit pot, uitgelekt en in reepjes
- 50g pure chocolade van minstens 70%
- 20g koriander, grofgesneden
- zout en peper
Verhit de olie op halfhoog vuur in een grote braadpan. bak hierin de uien tot ze mooi beginnen te karamelliseren. Doe de knoflook, paprikapoeder, harissa, zout, peper en de stukken kip erbij en schep goed om. Laat vijf minuten bakken, roer dan de passata en tomaten plus 400ml heet water erdoor. Doe de deksel op de pan en laat onder af en toe roeren 30 minuten stoven.
Doe de chocola en paprika erbij en laat zonder deksel nog 35-40 minuten stoven, tot de saus ingedikt is en de kip haast uit elkaar valt. Proef of het gerecht op smaak is, bij mij mocht er nog wat harissa bij (maar niet te veel ivm de kids). Haal de pan van het vuur en roer de koriander door de saus.
In principe zou je het hierbij kunnen laten, dan is het ook al heerlijk met wat rijst of als vulling voor een wrap of taco. Ook heel handig: vanaf hier kun je hem in de koelkast zetten en de volgende dag afmaken, zoals ik dit keer gedaan heb. Zo had ik er op de dag zelf haast geen werk aan.
Wol je het echt feestelijk maken volgt hier de topping:
- 70g boter, gesmolten
- 500g maiskorrels (gesneden van 4 diepvries maiskolven)
- 3el volle melk
- 3 grote eieren, gesplitst in dooiers en wit
Verhit de oven tot 180 graden.
Doe de melk, eierdooiers, boter en maiskorrels in een grote kom. Ga er met de staafmixer doorheen tot het een grove puree is. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop met een mixer mooi stijf. Schep het schuim met een metalen lepel voorzichtig door het maismengsel, niet roeren. Spreid het gelijkmatig uit over de kipschotel en zet in de oven. Bak het gerecht zo'n 30 minuten, de bovenkant moet mooi bruin zijn. Gaat het te hard dek het dan losjes af met wat aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voor je hem opdient.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment