Skip to main content

Kerst 2018

Dit jaar was ik aan de beurt voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Een dag om uit te pakken met lekkere gerechten. Maar in liflafjes maken in mijn eentje en dus drie dagen in de keuken staan had ik geen zin. Daarom een huiselijk verwarmend driegangen menu. Het voorgerecht bestond uit een heerlijke pompoen-saffraan-sinaasappelsoep. Als hoofdgerecht een kip stoofschotel met little gem salade en een pilav met gegrilde tomaat en kaneel. Als nagerecht had mijn zusje kletskoppen gebakken, met crème Chantilly en een stukje peer. Ik had er nog geweldig ijs bij gehaald van Huize Geers.
De blog vandaag gaat over de kip stoofschotel. In essentie een simpel gerecht maar speciaal gemaakt door de topping. Bij veel van deze schotels komt er een laag aardappelpuree overheen. Maar aangezien het een soort Mexicaans fusion gerecht is, is het afgedekt met mais. Ontzettend lekker. Al was de stoofschotel zonder de topping ook al heerlijk, de saus is namelijk afgemaakt met chocola :). Een klein stukje 85% chocola van dezelfde Huize Geers. Dit maakt het gerecht aards en vol, rijk van smaak. En heel veel werk is het niet :)

Langzaam gegaarde kip in krokante maiskorst (8 personen)

  • 3el olijfolie
  • 3 rode uien, in plakjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1el harissa (Turkse winkel)
  • 2 eetlepels mild gerookt paprikapoeder (ook Turkse winkel)
  • 1.2 kilo hele kippendijen, zonder bot (slager)
  • 400ml passata
  • 5 grote tomaten, in vieren
  • 200g geroosterde paprika's uit pot, uitgelekt en in reepjes
  • 50g pure chocolade van minstens 70%
  • 20g koriander, grofgesneden
  • zout en peper
Verhit de olie op halfhoog vuur in een grote braadpan. bak hierin de uien tot ze mooi beginnen te karamelliseren. Doe de knoflook, paprikapoeder, harissa, zout, peper en de stukken kip erbij en schep goed om. Laat vijf minuten bakken, roer dan de passata en tomaten plus 400ml heet water erdoor. Doe de deksel op de pan en laat onder af en toe roeren 30 minuten stoven.
   Doe de chocola en paprika erbij en laat zonder deksel nog 35-40 minuten stoven, tot de saus ingedikt is en de kip haast uit elkaar valt. Proef of het gerecht op smaak is, bij mij mocht er nog wat harissa bij (maar niet te veel ivm de kids). Haal de pan van het vuur en roer de koriander door de saus.


In principe zou je het hierbij kunnen laten, dan is het ook al heerlijk met wat rijst of als vulling voor een wrap of taco. Ook heel handig: vanaf hier kun je hem in de koelkast zetten en de volgende dag afmaken, zoals ik dit keer gedaan heb. Zo had ik er op de dag zelf haast geen werk aan. 
    Wol je het echt feestelijk maken volgt hier de topping:
  • 70g boter, gesmolten
  • 500g maiskorrels (gesneden van 4 diepvries maiskolven)
  • 3el volle melk
  • 3 grote eieren, gesplitst in dooiers en wit
Verhit de oven tot 180 graden.
Doe de melk, eierdooiers, boter en maiskorrels in een grote kom. Ga er met de staafmixer doorheen tot het een grove puree is.  Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop met een mixer mooi stijf. Schep het schuim met een metalen lepel voorzichtig door het maismengsel, niet roeren. Spreid het gelijkmatig uit over de kipschotel en zet in de oven. Bak het gerecht zo'n 30 minuten, de bovenkant moet mooi bruin zijn. Gaat het te hard dek het dan losjes af met wat aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voor je hem opdient.
Smakelijk!

 


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...