Skip to main content

Ui Prei Knoflooksoep

Een verzoekje van Niels vandaag: Of ik alsjeblieft weer eens uiensoep wilde maken. Uiteraard, alleen had ik ook nog een prei liggen en te veel knoflook :). Ach, waarom ook niet? Wat blijkt, het is minstens zo lekker als een soep met alleen maar ui, misschien is het nog wel wat rijker van smaak. Natuurlijk wel het ouderwetse broodje kaas er bovenop, al is het maar omdat Noora er dol op is. In ieder geval een makkelijk recept, al duurt het wel een paar uurtjes.

Voor 3 borden heb je nodig:

  • 3el olijfolie
  • 1 flinke prei, schoon en het wit en lichtgroen in plakjes
  • 400g grote sjalotten, schoon en in plakjes
  • 4 tenen knoflook, in niet te dunne plakjes
  • zout en peper
  • 1tl suiker
  • 1.2l kokendheet water
  • 1.5 bouillonblokje (groente of kip)
  • wat takjes rozemarijn en tijm, met touw bijeen gebonden
  • stokbrood, in plakjes van 1cm
  • 30g oude kaas
  • 30g parmezaan
  • klein beetje gesneden peterselie
Verwarm de olie in een soeppan op halfhoog vuur. Voeg prei, sjalotten en knoflook toe. Bestrooi met zout, peper en suiker. Bak onder regelmatig roeren in een half uur goudbruin en zacht. Voeg water en bouillon blokjes toe, breng aan de kook en leg het bosje kruiden erin. Laat met de deksel op de pan een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen. Voeg als de soep te dik is nog wat water toe. Proef en breng zo nodig op smaak.
Verwarm de oven op 200 graden. Rasp ondertussen de kaas grof en beleg de plakjes stokbrood ermee, strooi er nog wat peper over. Bak deze in de oven in 8 minuutjes mooi bruin.
Serveer de soep met twee plakjes van het brood erin en bestrooid met peterselie.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...