Een verzoekje van Niels vandaag: Of ik alsjeblieft weer eens uiensoep wilde maken. Uiteraard, alleen had ik ook nog een prei liggen en te veel knoflook :). Ach, waarom ook niet? Wat blijkt, het is minstens zo lekker als een soep met alleen maar ui, misschien is het nog wel wat rijker van smaak. Natuurlijk wel het ouderwetse broodje kaas er bovenop, al is het maar omdat Noora er dol op is. In ieder geval een makkelijk recept, al duurt het wel een paar uurtjes.
Voor 3 borden heb je nodig:
Voor 3 borden heb je nodig:
- 3el olijfolie
- 1 flinke prei, schoon en het wit en lichtgroen in plakjes
- 400g grote sjalotten, schoon en in plakjes
- 4 tenen knoflook, in niet te dunne plakjes
- zout en peper
- 1tl suiker
- 1.2l kokendheet water
- 1.5 bouillonblokje (groente of kip)
- wat takjes rozemarijn en tijm, met touw bijeen gebonden
- stokbrood, in plakjes van 1cm
- 30g oude kaas
- 30g parmezaan
- klein beetje gesneden peterselie
Verwarm de olie in een soeppan op halfhoog vuur. Voeg prei, sjalotten en knoflook toe. Bestrooi met zout, peper en suiker. Bak onder regelmatig roeren in een half uur goudbruin en zacht. Voeg water en bouillon blokjes toe, breng aan de kook en leg het bosje kruiden erin. Laat met de deksel op de pan een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen. Voeg als de soep te dik is nog wat water toe. Proef en breng zo nodig op smaak.
Verwarm de oven op 200 graden. Rasp ondertussen de kaas grof en beleg de plakjes stokbrood ermee, strooi er nog wat peper over. Bak deze in de oven in 8 minuutjes mooi bruin.
Serveer de soep met twee plakjes van het brood erin en bestrooid met peterselie.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment