Skip to main content

Ui Prei Knoflooksoep

Een verzoekje van Niels vandaag: Of ik alsjeblieft weer eens uiensoep wilde maken. Uiteraard, alleen had ik ook nog een prei liggen en te veel knoflook :). Ach, waarom ook niet? Wat blijkt, het is minstens zo lekker als een soep met alleen maar ui, misschien is het nog wel wat rijker van smaak. Natuurlijk wel het ouderwetse broodje kaas er bovenop, al is het maar omdat Noora er dol op is. In ieder geval een makkelijk recept, al duurt het wel een paar uurtjes.

Voor 3 borden heb je nodig:

  • 3el olijfolie
  • 1 flinke prei, schoon en het wit en lichtgroen in plakjes
  • 400g grote sjalotten, schoon en in plakjes
  • 4 tenen knoflook, in niet te dunne plakjes
  • zout en peper
  • 1tl suiker
  • 1.2l kokendheet water
  • 1.5 bouillonblokje (groente of kip)
  • wat takjes rozemarijn en tijm, met touw bijeen gebonden
  • stokbrood, in plakjes van 1cm
  • 30g oude kaas
  • 30g parmezaan
  • klein beetje gesneden peterselie
Verwarm de olie in een soeppan op halfhoog vuur. Voeg prei, sjalotten en knoflook toe. Bestrooi met zout, peper en suiker. Bak onder regelmatig roeren in een half uur goudbruin en zacht. Voeg water en bouillon blokjes toe, breng aan de kook en leg het bosje kruiden erin. Laat met de deksel op de pan een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen. Voeg als de soep te dik is nog wat water toe. Proef en breng zo nodig op smaak.
Verwarm de oven op 200 graden. Rasp ondertussen de kaas grof en beleg de plakjes stokbrood ermee, strooi er nog wat peper over. Bak deze in de oven in 8 minuutjes mooi bruin.
Serveer de soep met twee plakjes van het brood erin en bestrooid met peterselie.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...