Skip to main content

Fattoush

Over makkelijke recepten gesproken, veel makkelijker al dit zul je het bij mij niet krijgen :). Fattoush is een salade die zijn oorsprong vindt in Syrië, Jordanië en Libanon. Het idee is dat je een maaltijdsalade maakt met restjes groente en oud pitabrood, makkelijker kan bijna niet. Er zijn dus ook niet veel regels, behalve dat de ingrediënten bij elkaar moeten smaken en dat er geroosterd brood in zit. Van die laatste regel wijk ik al af, ik rooster mijn brood wel maar vind het zonde ze door de salade te gooien, dan worden ze zompig. Dus eet ik ze los! Het recept hieronder is de combinatie die ik vandaag heb gemaakt. Wat ik er altijd in doe: Granaatappelpitjes, munt, bladpeterselie, komkommer, tomaat en granaatappelmelasse in de dressing. The rest is up to you...

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 1 komkommer, in blokjes van 1.5x2cm (ongeveer)
  • 250g cherrytomaatjes in allerlei kleuren, gehalveerd
  • 1 bosje radijsjes in kwarten, het blad mag ook in de salade!
  • 1/2 gele paprika
  • 2 bosuitjes, in dunne plakjes
  • 15g munt, grof gehakt
  • 25g bladpeterselie, grof gehakt
  • zaadjes van 1 granaatappel (of een bakje bij de AH als je lui bent)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 3el granaatappelmelasse (bij de turkse winkel)
  • 6el olijfolie extra vergine
  • 1el citroensap
  • zout en peper
  • 5 pitabroodjes
Begin met het maken van de dressing. Snij de knoflook zo fijn als je kunt of pers hem. Meng deze met 5 van de 6 el olie, de granaatappelmelasse, citroensap, zout en peper. Meng alle gesneden ingrediënten van de salade met de dressing. Zet de oven op grillstand 1. Halveer de pitabroodjes, smeer ze dun in met de resterende olie, kruimel er wat zout overheen en zet ze 2 minuten onder de grill, tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Voor Noora hou ik er een heel, zodat zij er nog fatsoenlijk in kan bijten :). 
Serveer de salade met het brood. Wij hadden er ditmaal een klein stukje brie bij (Niels' idee). Zelf vind ik een stukje gegrilde halloumi er wat beter bij passen.

eet smakelijk:  ‘Shàhiya tayiba’.



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...