Skip to main content

Kroketjes!

Gisteren hadden we lekker gegeten van de pasta met kaassaus. Toen ik later de afwas ging doen zag ik dat de rest van de saus helemaal ingedikt was. Idee! Kaaskroketjes met garnaaltjes. Ik heb de massa op een bordje geschept, folie erover en in de koelkast gezet. Toen ik het vanmiddag uit de koelkast haalde was het nog verder ingedikt en kon ik het goed vormen. Voor het recept schrijf ik dus niet uit hoe je de Roux maakt, dat kun je bij de eerdere post lezen :). Erbij heb ik lekkere ovenaardappeltjes en een frisse salade met sinaasappel en avocado, dat combineert goed met kaas én met garnaaltjes.

Voor 9 kroketjes heb je nodig:

  • 250g Roux met kaas, koud
  • 50g Hollandse garnaaltjes
  • 50g Panko (wit broodkruim, haal je bij de toko)
  • 1 ei
  • 3/4 el bloem
Zet een bordje klaar met de bloem, een tweede met de panko en een schaaltje met het geklutste ei. Meng de koude Roux met de garnaaltjes, vorm er kleine kroketjes van (3x7cm). Rol ze eerst door de bloem, haal ze door het ei en als laatste rol je ze door de panko. Zet ze dan een paar uur in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk frituren zonder uit elkaar te vallen. 
de kroketjes voor ze de vriezer in gaan
Wanneer je klaar bent met het bereiden van de rest van je eten kun je het gaan frituren. Ik gebruik een gewone pan met zonnebloemolie en een thermometer om de temperatuur te meten. Op 180 graden kun je ze in 4-5 minuten mooi bruin en heet van binnen bakken.

Een lekkere salade:
  • 75g veldsla
  • 2 sinaasappels
  • 1/2 rode ui
  • 1 avocado
  • 50g Hollandse garnaaltjes
  • 1 tl Dyonmosterd
  • 1el olijfolie
  • 1/2 tl honing
  • Z en P
Snij voor mooie stukjes sinaasappel de kop en kont eraf en snij van boven naar beneden de rest van de schil weg. Dan kun je met een scherp mes de partjes tussen de vliezen uitsnijden. Doe dit boven een bakje en knijp daarna de vliezen uit voor het sap. Dit is het begin van je dressing. Voeg daar de olijfolie, mosterd, honing, zout en peper aan toe en meng goed. Snij de rode ui in dunne flinters, de avocado in blokjes en meng deze in een schaal met de sla, sinaasappelpartjes, garnaaltjes en de dressing. Klaar!


Knapperige aardappeltjes:
  • 500g aardappeltjes in de schil, in 6-8 'wedges'
  • 1 zoete aardappel, in 16 wedges (hij was 2x zo groot als de andere aardappels)
  • 1/2 rode ui, in 8 wedges
  • 2 tenen knoflook in de schil
  • 2 el olie
  • blaadjes van 4 takjes tijm
  • Z en P
Verwarm de oven voor op 210º. Meng alle ingrediënten op een bakplaat bekleed met ovenpapier. Schuif 'm voor 45min in de oven, schep 'm rond 25min een keertje om.  De knoflook pop je na het bakken zo uit de schil, die is dan helemaal zacht en zoet geworden, heerlijk om er zo bij te eten.
Ik heb dus eerst de kroketjes voorbereid, toen de aardappels gemaakt 45min voor we gingen eten, 10min van tevoren de salade in elkaar gezet en op het moment dat Niels thuis kwam de kroketjes in de olie gelegd. Dan is alles mooi tegelijkertijd klaar!
zie hier het eindresultaat!
Voor Noora had ik wat avocado, sinaasappelpartjes en aardappeltjes op haar bord gelegd. Ze heeft ook nog een kroketje op toen die wat was afgekoeld. Maar toen ze haar eigen bord op had heeft ze nog een extra portie salade op. Het was de eerste keer dat ze met smaak ook de veldsla at, echt fijn. Daarna wilde ze ook nog extra aardappels... 
SMULPAAP!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed. Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen... Voor 4 flinke borden heb je nodig: 3el olijfolie 1 grote ui, grof gehakt 1 groene paprika, grof gehakt 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml) 1 natriumarm groentebouillonblokje 100g gedroogde vijgen 1 kilo goede tomaten, in pla...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...