Skip to main content

Salade van quinoa, druif, walnoot en kaas

Volgens mij heb ik al eens eerder gezegd dat ik dol ben op meergranen quinoa. Al heeft het met granen eigenlijk niets te maken, het zijn gewoon meerdere rassen (en kleuren) quinoa door elkaar. Maar je moet het natuurlijk wel lekker maken! Op zichzelf is quinoa niet zo spannend maar in combinatie met deze ingrediënten wel.
Deze maaltijd tikt alle boxen aan qua smaakpapillen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Dit keer gemaakt met een stevige Franse blauwschimmelkaas, uiteraard kan het ook met een geitenkaas of brie. Maar 'it packs a punch' met een schimmel, dan haal je het maximale contrast uit de smaken.
Je kunt de salade lauwwarm of koud eten, beide is lekker. Als koud je voorkeur heeft hoef je alleen de quinoa een paar uur of de avond tevoren te koken. Jammie!

Je hebt nodig:
  • 150g quinoa, 10min gekookt in 300ml water
  • 200g rode druiven zonder pit, gehalveerd
  • 100g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 avocado, in blokjes
  • 1 klein sjalotje, fijngesnipperd
  • 20g platte peterselie, fijngehakt
  • 20g koriander, fijngehakt
  • 50ml vers geperst sinaasappelsap
  • 2el extra vergine olijfolie
  • 1el walnotenolie
  • zout en peper
  • 50g gebruinde walnoten
  • 75g pittige blauwschimmelkaas (gorgonzola o.i.d)
Meng in een grote schaal de quinoa eerst met de verschillende oliën, sinaasappelsap, zout en peper. proef of deze op smaak is en meng er dan alle ingrediënten door behalve de walnoten en kaas. Schep in diepe borden en strooi de noten erover. Maak af met de in blokjes gesneden kaas.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...