Skip to main content

Tapas avond

Af en toe heb ik echt ontzettend zin in tapas. Van mijn favoriete schrijvers Sam en Sam Clark heb ik een prachtig boek over de Spaanse en Moorse tapas traditie, genaamd Morito. Ik had hem nog niet vaak gebruikt maar ditmaal alleen maar gerechten uit dit boek gemaakt, hier en daar een beetje aangepast en aangevuld met wat lekkere kant en klare dingen, zoals worst en kaas.
Hier een lijstje wat ik allemaal heb geserveerd:

  • Een pickle van bloemkool en wortel
  • Borani van biet
  • Fuet (droge spaanse worst)
  • Iberico kaas (lijkt op manchego)
  • Pittig gemarineerde olijven (zelf gemarineerd met pepers, korianderzaad en komijn)
  • Gebakken oesterzwammen met een dressing van rodewijnazijn en ui
  • Gerimpelde aardappeltjes met aioli (voor het recept klik hier)
  • Pintxos met artisjok, Jamon Curado en garnaal
  • Zelfgemaakt platbrood met Za'atar
  • Geroosterde amandelen met paprikapoeder
  • Tinto de Verano, een heerlijk simpele variant van sangria


dat zag er ongeveer zo uit
Ik ga niet alle recepten opschrijven maar op verzoek in ieder geval de pickle, de borani en de lekkere pintxos!

Zelfgemaakte Pickles (voor een pot van 2l):
  • 750ml droge witte wijn
  • 125ml witte wijnazijn
  • 125ml rode wijnazijn
  • 3el suiker
  • 1el zeezout
  • 3 rode en 3 groene chilipepers, heel
  • 1el korianderzaad
  • 3 laurierbladeren, liefst vers
  • 1el honing
  • 400g wortels, schoon en in schijfjes van 5mm dik
  • 1/2 bloemkool, in kleine roosjes
  • 7 teentjes verse knoflook (dus geen gedroogde)
  • 2el olijfolie
Breng om de inlegvloeistof te maken de wijn met de 2 soorten azijn, zout, suiker, chilipepers, korianderzaad, laurierbladeren en honing aan de kook in een grote pan. Voeg de wortel, bloemkool en knoflook toe en laat nog 6 minuten doorpruttelen. De groentes zijn dan nog vrij stevig maar ze zijn knapperig echt lekker straks. 
Laat het mengsel iets afkoelen en schep dan alles in een grote gesteriliseerde weckpot van 2 liter. Voeg de olijfolie toe, doe de deksel dicht en schud even om. De pickles zijn nog zeker 4 weken houdbaar in de koelkast.

toen was er al wel wat uitgegeten...
Bieten Borani
Dit is officieel een Libanees recept, zelfs mensen die niet van bieten houden vinden dit heerlijk!
  • 400g gekookte bieten, uitgelekt
  • 1 klein teentje knoflook, met wat zout tot een pasta gewreven
  • 2el extra vergine olijfolie, plus wat extra voor het besprenkelen
  • 3el ricotta
  • 2el Griekse yoghurt
  • zout en peper
  • 5 blaadjes munt, in smalle reepjes
  • 2el rode wijnazijn met een snufje suiker
  • 50g feta, verkruimeld
  • 1/2tl nigellazaad (zwart sesamzaad)
  • 2el granaatappelpitjes
In het bakje van de staafmixer doe je de bieten, knoflook, ricotta, azijn, griekse yoghurt, zout, peper en olijfolie. Pureer het maar niet te fijn, het mag nog wat structuur hebben. Spreid de dip uit op een plat bord en bestrooi met de feta, munt, nigellazaad en granaatappelpitjes. Sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer. Dit is ook prima een dag van tevoren te maken, wacht alleen met de toppings.



Pintxos
Een prikkertje vol met lekkers, voor 8 stuks
  • Een blik artisjokharten, in 16 stukken gesneden
  • 50g Jamon Curado (gerijpte Spaanse ham) in lange stukken
  • 16 grote gare garnalen
  • een scheut olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • handje bladpeterselie, fijngehakt
Lekker makkelijk dit: Schuif een plakje ham bij z'n begin op de prikker, schuif er een stuk artisjok op en dan weer het stuk ham. Een garnaal, weer de ham en de artisjok en dan nog een garnaal. Zo krijg je een spiesje met om en om artisjok en garnaal en de ham als een slang er tussendoor. Doe ze zo alle acht, leg op een bordje en bestrooi met zout, peper en peterselie. Druppel er wat olijfolie over en serveer. Ook dit is goed een paar uurtjes van te voren te maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en haal een half uur voor serveren uit de koelkast zodat het niet te koud is.




Echt aan te raden om dit zo eens te doen. Alles is goed voor te bereiden zodat je niet te lang weg bent van je gasten. En Noora had weer gebunkerd, niet normaal. Als ze zoveel keus heeft wordt ze hebberig, dan kan ze niet snel genoeg eten. Uiteindelijk had ze zoveel gegeten dat het toetje er niet meer bij kon :)

Voor de Tinto de Verano neem je een fles fruitige rode wijn welke je aanvult met 250ml Spa Citroen en flink wat schijfjes verse citroen. Heerlijk fris!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...