Skip to main content

Donburi

Leuke uitvinding van de Japanners, de donburi. Een mooie grote kom gevuld met sushi rijst en daarop verschillende groentes, vlees, vis, ei of tofu. Niet veel moeilijker dan een portie nasi maken, wel echt anders van smaak door de Japanse manier van kruiden. De meeste tijd gaat zitten in de rijst, wat je erop legt is aan jou! Ik heb ditmaal gekozen voor kippengehakt, ei en boontjes. Vlees en ei biologisch natuurlijk :).

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 175g sushirijst
  • 2el rijstazijn
  • wat zout
  • 300g boontjes en/of peultjes
  • 1el sesamolie
  • 2 eieren
  • 2el arachide olie
  • 1el mirin
  • 1tl suiker
  • 1el sojasaus
  • 250g kipengehakt
  • 2el sake of droge sherry
  • 3el sojasaus
  • 2el gembersiroop
  • 2el mirin
  • 1 bosuitje, in ringetjes
Begin met de rijst: was deze in een zeef tot het water helder blijft. Doe dan in de pan waarin je het gaat koken; in 2x zoveel water als rijst, in dit geval dus 350ml water. Laat een half uur weken en zet dan afgedekt op hoog vuur, breng aan de kook. Voeg een beetje zout toe, zet dan het vuur laag en laat onafgedekt 12 minuten koken. Voeg de rijstazijn toe en roer voorzichtig om en dek af tot je gaat serveren. Zet opzij.
Blancheer de boontjes een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en breng op smaak met een beetje zout en de sesamolie. Dek af en zet opzij tot serveren. 
Zet een bakpan op halfhoog vuur en voeg 1el olie toe. Maak scrambled eggs van de eieren, voeg als ze nog half zacht zijn de suiker, mirin en 1el sojasaus toe. Toer goed door en zet afgedekt weg tot je gaat serveren.
Als laatst bak je het gehakt: Zet een zware pan met dikke bodem op hoog vuur en verwarm daarin de laatste el olie. Voeg het gehakt toe en vrijwel meteen erna de sherry, gembersiroop, mirin en sojasaus. Laat bakken tot het goed gaar is en alle vocht verdampt is. 
Serveer het gerecht in een grote kom met onderin rijst en de drie bijgerechten er bovenop. De rijst neemt zo de sappen van de groentes en vlees mooi op, erg smaakvol! Maak af met een beetje bosui.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...