Leuke uitvinding van de Japanners, de donburi. Een mooie grote kom gevuld met sushi rijst en daarop verschillende groentes, vlees, vis, ei of tofu. Niet veel moeilijker dan een portie nasi maken, wel echt anders van smaak door de Japanse manier van kruiden. De meeste tijd gaat zitten in de rijst, wat je erop legt is aan jou! Ik heb ditmaal gekozen voor kippengehakt, ei en boontjes. Vlees en ei biologisch natuurlijk :).
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
- 175g sushirijst
- 2el rijstazijn
- wat zout
- 300g boontjes en/of peultjes
- 1el sesamolie
- 2 eieren
- 2el arachide olie
- 1el mirin
- 1tl suiker
- 1el sojasaus
- 250g kipengehakt
- 2el sake of droge sherry
- 3el sojasaus
- 2el gembersiroop
- 2el mirin
- 1 bosuitje, in ringetjes
Begin met de rijst: was deze in een zeef tot het water helder blijft. Doe dan in de pan waarin je het gaat koken; in 2x zoveel water als rijst, in dit geval dus 350ml water. Laat een half uur weken en zet dan afgedekt op hoog vuur, breng aan de kook. Voeg een beetje zout toe, zet dan het vuur laag en laat onafgedekt 12 minuten koken. Voeg de rijstazijn toe en roer voorzichtig om en dek af tot je gaat serveren. Zet opzij.
Blancheer de boontjes een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en breng op smaak met een beetje zout en de sesamolie. Dek af en zet opzij tot serveren.
Zet een bakpan op halfhoog vuur en voeg 1el olie toe. Maak scrambled eggs van de eieren, voeg als ze nog half zacht zijn de suiker, mirin en 1el sojasaus toe. Toer goed door en zet afgedekt weg tot je gaat serveren.
Als laatst bak je het gehakt: Zet een zware pan met dikke bodem op hoog vuur en verwarm daarin de laatste el olie. Voeg het gehakt toe en vrijwel meteen erna de sherry, gembersiroop, mirin en sojasaus. Laat bakken tot het goed gaar is en alle vocht verdampt is.
Serveer het gerecht in een grote kom met onderin rijst en de drie bijgerechten er bovenop. De rijst neemt zo de sappen van de groentes en vlees mooi op, erg smaakvol! Maak af met een beetje bosui.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment