Skip to main content

Fluweelzachte spinaziesoep

De laatste tijd heb ik echt veel soepen gepost maar ze zijn dan ook zo lekker! Ditmaal een soep gemaakt van drie simpele ingrediënten; prei, appel en spinazie. De appel voegt een zoet zurig tintje aan de soep toe, echt een verassende toevoeging!
Ernaast een heerlijk stukje stokbrood met gekarameliseerde ui compote en feta. Om je vingers bij op te eten zo lekker!

Voor een flinke pan soep heb je nodig:

  • 4 preien, schoon en in ringetjes
  • 1.2 kilo (wilde) spinazie
  • 3 granny Smith appels, geschild en in blokjes
  • 1 liter groente- of kippenbouillon (mag van blokje)
  • 3el zuivelspread light (Philadelphia)
  • wat gehakte kruiden, basilicum en venkel bijvoorbeeld
  • 150g gerookte kipfilet, in dunne plakjes
  • 2el boter
  • zout en peper
Voor de uiencompote:
  • 500g rode ui, in 
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 50ml goede olijfolie
  • 1el sojasaus
  • 2el balsamicoazijn
  • flinke hand krenten
  • 1tl gemalen komijn
  • zout en peper
  • voor het serveren: verkruimelde feta
Begin met de uiencompote, deze heeft het langste nodig. Zet de ui op in de olie met de knoflook, op het kleinste pitje op het laagste vuur. Plaats de deksel op de pan en laat zo een paar uur stoven. Roer elke 10-15 minuten en voeg zo nodig nog wat water toe.  Wanneer de uien goudbruin zijn voeg je kruiden, krenten, soja en balsamico toe; laat nog 10 minuten stoven. Proef en breng zo nodig nog wat op smaak. Serveer warm met de feta, het contrast van de zoetige uien met de zoute feta is heerlijk!

Neem voor de soep een grote soeppan, smelt de boter en bak hierin op halfhoog vuur de prei zacht. Voeg de appel toe, roer door en ga dan in delen de spinazie slinken. Elke 4-5 minuten kan er nieuwe lading bij, roer tussendoor goed door. Wanneer alle spinazie erin zit kan de bouillon erbij. Leg de deksel op de pan en laat de soep nog 20 minuten op laag vuur stoven.
Om de soep mooi zacht te krijgen pureer je hem met de staafmixer. Meng er de zuivelspread, zout en peper door en pureer nogmaals. 
Serveer met de kipfilet en gehakte kruiden. 
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...