Skip to main content

Fluweelzachte spinaziesoep

De laatste tijd heb ik echt veel soepen gepost maar ze zijn dan ook zo lekker! Ditmaal een soep gemaakt van drie simpele ingrediënten; prei, appel en spinazie. De appel voegt een zoet zurig tintje aan de soep toe, echt een verassende toevoeging!
Ernaast een heerlijk stukje stokbrood met gekarameliseerde ui compote en feta. Om je vingers bij op te eten zo lekker!

Voor een flinke pan soep heb je nodig:

  • 4 preien, schoon en in ringetjes
  • 1.2 kilo (wilde) spinazie
  • 3 granny Smith appels, geschild en in blokjes
  • 1 liter groente- of kippenbouillon (mag van blokje)
  • 3el zuivelspread light (Philadelphia)
  • wat gehakte kruiden, basilicum en venkel bijvoorbeeld
  • 150g gerookte kipfilet, in dunne plakjes
  • 2el boter
  • zout en peper
Voor de uiencompote:
  • 500g rode ui, in 
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 50ml goede olijfolie
  • 1el sojasaus
  • 2el balsamicoazijn
  • flinke hand krenten
  • 1tl gemalen komijn
  • zout en peper
  • voor het serveren: verkruimelde feta
Begin met de uiencompote, deze heeft het langste nodig. Zet de ui op in de olie met de knoflook, op het kleinste pitje op het laagste vuur. Plaats de deksel op de pan en laat zo een paar uur stoven. Roer elke 10-15 minuten en voeg zo nodig nog wat water toe.  Wanneer de uien goudbruin zijn voeg je kruiden, krenten, soja en balsamico toe; laat nog 10 minuten stoven. Proef en breng zo nodig nog wat op smaak. Serveer warm met de feta, het contrast van de zoetige uien met de zoute feta is heerlijk!

Neem voor de soep een grote soeppan, smelt de boter en bak hierin op halfhoog vuur de prei zacht. Voeg de appel toe, roer door en ga dan in delen de spinazie slinken. Elke 4-5 minuten kan er nieuwe lading bij, roer tussendoor goed door. Wanneer alle spinazie erin zit kan de bouillon erbij. Leg de deksel op de pan en laat de soep nog 20 minuten op laag vuur stoven.
Om de soep mooi zacht te krijgen pureer je hem met de staafmixer. Meng er de zuivelspread, zout en peper door en pureer nogmaals. 
Serveer met de kipfilet en gehakte kruiden. 
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne