Bij de paddenstoelenman op de markt kun je zoveel lekkerder soorten paddo's kopen als bij de supermarkt. Ik word er heel blij van als ik zijn bruine zakjes in de koelkast zie staan, na de zaterdag gewerkt te hebben. Ditmaal had Niels koningszwammen en portobello paddenstoelen meegebracht. De tweede kennen de meesten wel maar de koningszwam behoeft wellicht een betere introductie.
Ook wel bekend als konings oesterzwam of steppenboleet is het een van de smakelijkste paddenstoelen die er zijn, dik en vlezig van structuur en meer stam als hoed. Rauw hebben ze niet veel smaak maar ze kunnen heel goed tegen op hoog vuur bakken of grillen. Dan geven ze een heerlijke umami smaak en geur af, zeker in combinatie met knoflook, ui en soya- of oestersaus.
Een heerlijke basis voor een sappige vegaburger dus!
Voor 3 burgers heb je nodig:
Ook wel bekend als konings oesterzwam of steppenboleet is het een van de smakelijkste paddenstoelen die er zijn, dik en vlezig van structuur en meer stam als hoed. Rauw hebben ze niet veel smaak maar ze kunnen heel goed tegen op hoog vuur bakken of grillen. Dan geven ze een heerlijke umami smaak en geur af, zeker in combinatie met knoflook, ui en soya- of oestersaus.
Een heerlijke basis voor een sappige vegaburger dus!
Voor 3 burgers heb je nodig:
- 2 flinke koningszwammen, in de lengte in plakjes van 0.4mm gesneden
- 2 portobello's in plakjes van 0.4mm gesneden
- 1/2 aubergine, geschild en in plakjes van 0.4mm gesneden
- 5el olijfolie
- 2tl gehakte knoflook uit een potje (toko)
- 1tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 klein uitje, in plakjes
- 30g parmezaan, geraspt
- zout en peper
- 2el bloem
- 1el havermout
- 3el paneermeel
- extra: grillpan of contactgrill en keukenmachine
Meng 2el olie met de gehakte knoflook en hussel daarin de paddenstoelen zodat ze allemaal met een dun laagje zijn bedekt. Verwarm de grill (in mijn geval de contactgrill, deze grillt aan 2 kanten tegelijk) en bak alle paddenstoelen tot ze echt mooi bruine grillstrepen hebben. Bij een grillpan mag je er wel met een spatel op duwen. Laat wat afkoelen en uitdampen zodat ze nog wat extra vocht kwijtraken. Doe ze daarna in de keukenmachine (of het bakje van de staafmixer). Ondertussen meng je nog 1el olie met het gerookt paprikapoeder en daar hussel je de aubergine in om. Grill deze ook tot ze mooi gaar en bruin zijn. Laat ook even uitdampen en voeg toe aan de paddenstoelen.
Voeg zout, peper, bloem, havermout, parmezaan en ui toe en mix tot het begint te plakken. Draai er dan drie burgers van en haal ze door het paneermeel zodat ze niet meer plakken. Laat ze nu minstens een uur opstijven in de koelkast.
Verhit de laatste 2 el olie in een goede bakpan en bak de burgers mooi bruin aan beide kanten.
Ditmaal heb ik de burgers opgeleukt met avocado, een beetje yoghonaise, wat rode ui en een paar plakjes gerookte feta. Alles voor de ultieme umami :). De feta is te koop op de markt bij de biologische kaasboer. Ernaast liggen pastinaakchipjes maar deze zien er lekkerder uit dan ze in feite waren. Helaas niet zo knapperig als gehoopt.
De burger is trouwens veganistisch ook heel lekker, je hoeft alleen de parmezaan weg te laten!
lekkere feta! |
Comments
Post a Comment