Skip to main content

Tomatensoep met vijg en komijn

Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed.
Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen...

Voor 4 flinke borden heb je nodig:

  • 3el olijfolie
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 1 groene paprika, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan
  • 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml)
  • 1 natriumarm groentebouillonblokje
  • 100g gedroogde vijgen
  • 1 kilo goede tomaten, in plakken
  • indien nodig een beetje water
  • 1 tl suiker
  • zout en peper
  • 3 verse rijpe vijgen, in dunne plakjes
  • wat peterselie en bosui, fijngesneden
  • klein scheutje extra vierge olijfolie
Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg ui en paprika toe. Bak deze in 20 minuten zacht en goudbruin. Dit is heel belangrijk, de soep krijgt hiermee zijn volle smaak. Doe de knoflook erbij en laat deze ook even mee kleuren. Voeg het blik tomatenblokjes, 3/4 van de komijnzaadjes, de gedroogde vijgen en het bouillonblokje toe en laat dit 10 minuten pruttelen. 
Doe de verse tomaten erbij, draai het vuur laag en laat het met de deksel op de pan een uur zacht pruttelen. Roer wel elke 10 minuten, anders koekt het aan op de bodem. Wanneer de tomaten helemaal kapot gekookt zijn pureer je het met de staafmixer. Proef en breng op smaak met zout, peper en suiker en voeg zo nodig nog wat water toe. Het geheel mag dik zijn maar niet dikker als yoghurt.
Serveer lekker heet met de vijgen, peterselie, bosui, het laatste beetje komijzaad en wat olijfolie erover. Lekker met vers gebakken brood en guacamole!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...