Over het boek 'Moro' heb ik al eens vaker geschreven. Het is een van mijn favoriete kookboeken waar ik al vrijwel alle recepten uit heb gemaakt. Mijn boek is vrijwel niet meer te krijgen maar de opvolgers zijn allemaal even goed.
Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen...
Voor 4 flinke borden heb je nodig:
Deze soep stond al heel lang bij Niels op het verlanglijstje; het maken ervan was alleen wat lastiger omdat er maar zo kort verse vijgen verkrijgbaar zijn. Heerlijk zoet en zacht van smaak was ik wel benieuwd of deze smaak overeind bleef bij een sterke tomatensoep. Uiteraard was dit helemaal perfect! Een geweldige combinatie van fris, zoet, hartig en vol. De soep is veganistisch, maar niemand gaat hier iets aan missen...
Voor 4 flinke borden heb je nodig:
- 3el olijfolie
- 1 grote ui, grof gehakt
- 1 groene paprika, grof gehakt
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1el komijnzaad, licht gebruind in een droge koekenpan
- 1 blik biologische tomatenblokjes (400ml)
- 1 natriumarm groentebouillonblokje
- 100g gedroogde vijgen
- 1 kilo goede tomaten, in plakken
- indien nodig een beetje water
- 1 tl suiker
- zout en peper
- 3 verse rijpe vijgen, in dunne plakjes
- wat peterselie en bosui, fijngesneden
- klein scheutje extra vierge olijfolie
Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg ui en paprika toe. Bak deze in 20 minuten zacht en goudbruin. Dit is heel belangrijk, de soep krijgt hiermee zijn volle smaak. Doe de knoflook erbij en laat deze ook even mee kleuren. Voeg het blik tomatenblokjes, 3/4 van de komijnzaadjes, de gedroogde vijgen en het bouillonblokje toe en laat dit 10 minuten pruttelen.
Doe de verse tomaten erbij, draai het vuur laag en laat het met de deksel op de pan een uur zacht pruttelen. Roer wel elke 10 minuten, anders koekt het aan op de bodem. Wanneer de tomaten helemaal kapot gekookt zijn pureer je het met de staafmixer. Proef en breng op smaak met zout, peper en suiker en voeg zo nodig nog wat water toe. Het geheel mag dik zijn maar niet dikker als yoghurt.
Serveer lekker heet met de vijgen, peterselie, bosui, het laatste beetje komijzaad en wat olijfolie erover. Lekker met vers gebakken brood en guacamole!
Comments
Post a Comment