Skip to main content

Perzische rijst

In de Perzische keuken wordt al duizenden jaren rijst als belangrijke voedselbron gezien. Perzië staat nu bekend als Iran, waar ze nog steeds prachtige rijstgerechten maken. Het gerecht van vandaag staat bekend als Polow (of palau in Afganistan). Het geheel valt of staat met een goede Tadik, oftewel korst. Deze verkrijg je door de rijst op laag vuur 'aan' te laten bakken, wat later bij het opeten een heerlijk krokantje aan het gerecht geeft. De versie van vandaag is vega, wat even traditioneel is als de versie met kip of lamsgehakt. Het vergt een beetje wachttijd omdat de rijst even moet weken maar dat weegt niet op tegen het geweldige resultaat!

Belangrijk is in ieder geval om indien mogelijk een pan met anti-aanbaklaag te gebruiken voor het laatste deel van het recept. De pan moet niet te groot zijn in diameter, anders kun je geen mooie lagen maken. Ook is het makkelijk te verdubbelen, als je meer eters krijgt!

Je hebt nodig:

  • 180g basmatirijst, minimaal 1.5uur geweekt in water en daarna afgespoeld
  • 2el olijfolie
  • 2el ghee, geklaarde boter (heb ik in dit geval gebruikt) of roomboter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 courgette, in blokjes
  • plukje saffraan, in 4el kokend water geweekt
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 6 ongebleekte gedroogde abrikozen, in blokjes
  • 50g witte amandelen, gehakt
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • zout en peper
  • wat heet water
  • handvol zwarte moerbei bessen
  • een beetje koriander
Kook de rijst afgedekt 4 minuten in 350ml gezouten water, tot het vrijwel drooggekookt is. Giet af en zet opzij. Verhit 1el olijfolie in een bakpan en bak hierin de ui mooi zacht en goudbruin. Voeg de blokjes courgette toe en laat 3 minuten mee bruinen. Doe de sinaasappelrasp, abrikozen, amandelen, komijn, kaneel en als laatste de saffraan met al het vocht erbij en breng op smaak met zout en peper. Meng goed.
Verhit nu in een pan met anti-aanbaklaag de laatste eetlepel olie met de geklaarde boter en draai het vuur laag. Verdeel de helft van de rijst over de bodem en schep het groentemengsel er in een gelijkmatige laag overheen. Dek af met de laatste rijst. Steek met de achterkant van een pollepel 5 gaatjes in de rijst en giet daar per gaatje 1 theelepeltje heet water in. Dek de pan af met een door een theedoek omwikkelde deksel, dit zorgt ervoor dat het gerecht niet te veel condenswater terug krijgt. 
Laat dit 10-15 minuten op laag vuur bakken. Wanneer het klaar is heb je op de bodem een heerlijk knapperig rijstkorstje, vol van smaak door de boter. Wanneer je het recept zou verdubbelen heb je de mogelijkheid het gerecht te storten, zodat je een soort hartige taart krijgt. In mijn geval was de pan te diep dus heb ik het vanaf de bodem opgeschept. Ook heerlijk! Maak het af met wat zachtzoete moerbeien en koriander.
Nog een falafel-paprika spies erbij en wat gekruide yoghurt en je hebt een feestmaal!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne