Skip to main content

Burgertime!

Ik weet dat ik Niels altijd blij maak met iets lekkers op een broodje. Het was alleen al erg lang geleden dat ik iets met vis had gedaan, dus werd het een zalm/garnalen burger. Errug lekker, de combinatie van die twee. Gisteren had ik al een heerlijke coleslaw gemaakt voor erbij. Witte kool vind ik rauw gebruikt altijd erg hard, vandaar dat ik het een dag eerder maak. Dan kan de dressing de kool al wat zachter maken.
Voel je vrij om hier eventueel nog wat frietjes of gebakken aardappeltjes aan toe te voegen. Zoals ik het serveer is het niet te hoog in calorieën. Niels heeft zijn burger over twee broodjes verspreid, dan had hij ook genoeg gegeten :).

Je hebt nodig (voor 2 grote en 1 kleine burger):

  • 3/4 (afbak) kaiserbroodjes
  • 200g zalm
  • 100g grote rauwe garnalen
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen en 1el sap
  • 3/4 el paneermeel
  • zout en peper
  • 2el olijfolie
  • 2el mayonaise (yoghonaise)
  • 1tl harissa
  • handje sla
  • paar plakjes komkommer (zie hieronder)
  • paar plakjes kaas
  • wat verse dille (optioneel)
Hak de zalm en garnalen fijn en meng met het ei, citroenrasp- en sap, zout, peper en 3 el paneermeel. Vorm er met natte handen drie burgers van (als het nog te nat lijkt voeg je wat meer paneermeel toe). Zet tot gebruik in de koelkast, verwarm de oven alvast voor en bak de broodjes af terwijl je de burgers bakt. Warm de olie op in een bakpan en bak de burgers in 10 minuten mooi goudbruin. Bak ze niet te lang anders wordt de zalm erg droog.
Meng de mayonaise met de harissa en besmeer de broodjes hiermee. Beleg met wat sla, de komkommer, dille en kaas. Burger erop en klaar is Kees!

Voor de zure komkommer meng je de dungesneden plakjes van een halve komkommer met 1el appelciderazijn, 1tl poedersuiker, 1tl olijfolie en een beetje peper en zout. Heerlijk fris bijgerecht. 

Voor een flinke schaal American Coleslaw heb je nodig:
  • 300g geraspte witte kool (zakje, supermarkt)
  • 2 wortels, fijn geraspt
  • 2el yoghonaise
  • 4el yoghurt
  • 1tl  (knoflook)mosterd
  • 1tl kerriepoeder
  • 10g verse bieslook, fijngesneden
  • twee handjes rozijnen
  • zout en peper
Meng eerst alle ingrediënten voor de dressing: de yoghonaise, yoghurt, mosterd, kerriepoeder, bieslook, zout en peper. Mocht je de salade dezelfde dag gaan een voeg dan ook een scheutje water toe. Meng goed en voeg kool, wortel en rozijnen toe. Schep goed door elkaar en bewaar afgedekt in de koelkast. Meng nog eens goed wanneer je aan tafel gaat.


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...