Skip to main content

Burgertime!

Ik weet dat ik Niels altijd blij maak met iets lekkers op een broodje. Het was alleen al erg lang geleden dat ik iets met vis had gedaan, dus werd het een zalm/garnalen burger. Errug lekker, de combinatie van die twee. Gisteren had ik al een heerlijke coleslaw gemaakt voor erbij. Witte kool vind ik rauw gebruikt altijd erg hard, vandaar dat ik het een dag eerder maak. Dan kan de dressing de kool al wat zachter maken.
Voel je vrij om hier eventueel nog wat frietjes of gebakken aardappeltjes aan toe te voegen. Zoals ik het serveer is het niet te hoog in calorieën. Niels heeft zijn burger over twee broodjes verspreid, dan had hij ook genoeg gegeten :).

Je hebt nodig (voor 2 grote en 1 kleine burger):

  • 3/4 (afbak) kaiserbroodjes
  • 200g zalm
  • 100g grote rauwe garnalen
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen en 1el sap
  • 3/4 el paneermeel
  • zout en peper
  • 2el olijfolie
  • 2el mayonaise (yoghonaise)
  • 1tl harissa
  • handje sla
  • paar plakjes komkommer (zie hieronder)
  • paar plakjes kaas
  • wat verse dille (optioneel)
Hak de zalm en garnalen fijn en meng met het ei, citroenrasp- en sap, zout, peper en 3 el paneermeel. Vorm er met natte handen drie burgers van (als het nog te nat lijkt voeg je wat meer paneermeel toe). Zet tot gebruik in de koelkast, verwarm de oven alvast voor en bak de broodjes af terwijl je de burgers bakt. Warm de olie op in een bakpan en bak de burgers in 10 minuten mooi goudbruin. Bak ze niet te lang anders wordt de zalm erg droog.
Meng de mayonaise met de harissa en besmeer de broodjes hiermee. Beleg met wat sla, de komkommer, dille en kaas. Burger erop en klaar is Kees!

Voor de zure komkommer meng je de dungesneden plakjes van een halve komkommer met 1el appelciderazijn, 1tl poedersuiker, 1tl olijfolie en een beetje peper en zout. Heerlijk fris bijgerecht. 

Voor een flinke schaal American Coleslaw heb je nodig:
  • 300g geraspte witte kool (zakje, supermarkt)
  • 2 wortels, fijn geraspt
  • 2el yoghonaise
  • 4el yoghurt
  • 1tl  (knoflook)mosterd
  • 1tl kerriepoeder
  • 10g verse bieslook, fijngesneden
  • twee handjes rozijnen
  • zout en peper
Meng eerst alle ingrediënten voor de dressing: de yoghonaise, yoghurt, mosterd, kerriepoeder, bieslook, zout en peper. Mocht je de salade dezelfde dag gaan een voeg dan ook een scheutje water toe. Meng goed en voeg kool, wortel en rozijnen toe. Schep goed door elkaar en bewaar afgedekt in de koelkast. Meng nog eens goed wanneer je aan tafel gaat.


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk