Skip to main content

Trakteren

Morgen is voor Noora de laatste dag op haar oude kinderdagverblijf. Toch raar, we hebben haar daar drieënhalf jaar elke week 'n dag naartoe gebracht. Vooral Mechelien gaan we allemaal missen.
Voor de kindjes wordt je geacht een gezonde traktatie te maken met eventueel een klein kadootje. Aangezien ik voor de leidsters ook iets wilde doen heb ik maar een grote doos met koekjes gebakken, daarvan hier het recept. Ze smaken wat naar speculaas maar door de extra crunch van de amandelen en de zachte glazuur zijn ze toch heel speciaal. En heerlijk evil :)

Voor 20-25 koekjes heb je nodig:

  • 2x 40g fijngehakte amandelen
  • 135g bloem
  • 2x 1tl kaneelpoeder
  • 1tl kardemompoeder
  • evt. een snufje foelie
  • 2x 75g poedersuiker
  • 125g koude boter, in blokjes
  • deegroller en vormpjes, vershoudfolie en bakpapier/siliconenmat
Doe de fijnste 40 gram van de gehakte amandelen in een grote kom en meng daar de bloem, 1tl kaneel, foelie, kardemom en 1x75g poedersuiker door. Vorm er met koude handen een homogeen deeg van (laat je kinders niet te veel snoepen anders heb je straks nog geen koekjes). Vorm het tot een platte cirkel, omwikkel met vershoudfolie en laat een half uurtje opstijven in de koelkast. Verwarm de oven op 170 graden.
Rol de cirkel op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote lap van 0.5cm dik. Steek er nu met de vormpjes zo veel mogelijk koekjes uit. Het restant kun je nogmaals kneden, uitrollen en weer wat koekjes van uitsteken. Leg ze op een met bakpapier beklede plaat en bestrooi met de resterende amandelen. Zet ze 15-17 minuten in de oven tot ze wat kleur hebben gekregen. Haal ze uit de oven en laat minstens 45 minuten afkoelen. Ik trek het vel bakpapier meestal van de hete plaat op het koude aanrecht, dan koelen ze aan de onderkant alvast wat extra af.
Meng de resterende poedersuiker met de theelepel kaneel en een klein beetje water. Voeg druppelsgewijs water toe tot je een dik glazuur hebt. Sprenkel dit in streepvorm over de koekjes en laat dat ook nog even drogen. Smakelijk!





Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne