Skip to main content

Geroosterde bloemkoolsalade en Hasselback aardappeltjes

Lekker warm comfortfood vandaag. Maar zeker wel gezond! Hasselback aardappeltjes zijn een Zweedse uitvinding, erg populair in de jaren '70. Maar lekker zijn ze nog steeds :). Door het dunne insnijden zorg je voor een krokante bovenkant en een zachte binnenkant die aan gepofte aardappel doet denken. Erg lekker met een yoghurt-kruidensausje of met kaas. Maar da's weer wat minder gezond dus dit keer gewoon zonder.
Ernaast een heerlijke salade van goed gekruide en geroosterde bloemkool, lekker fris door de granaatappelpitjes.  Je kunt er allerlei variaties op maken; verschillende kruiden, nootjes en groene kruiden. De grootste smaakmakers zijn de kruiden die je er voor het roosteren overheen strooit. Ze trekken heerlijk in de bloemkool en maken het umami.
Ditmaal hadden wij er een klein stukje zalm bij, is lekker maar niet per sé nodig. Zonder zalm en met olijfolie ipv boter bij de aardappels is het een veganistische maaltijd.

Voor 3 personen heb je nodig voor de aardappelen:

  • zo'n 600g niet te kleine aardappelen, schoongeboend
  • 1el roomboter
  • 1tl knoflookpoeder
  • beetje zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aardappels met een scherp mes in maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Ik deed dat door twee eetmessen boven en onder de aardappel te leggen en tot daar te snijden. Smelt de boter op laag wattage in de magnetron, meng met knoflookpoeder, zout en peper. Leg de aardappelen op een stukje bakpapier met opstaand randje en schep de boter er overheen. Laat ze nu in 40-50 minuten mooi bruin en knapperig worden. Easy!

Voor de salade:
  • 1/2 grote bloemkool, in kleine roosjes
  • 2el olijfolie
  • zout en peper
  • 1theelepel kaneel
  • 1theelepel komijnpoeder
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • 3el appelcider azijn
  • 1el extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • klein handje pistachenootjes, geroosterd en fijngehakt
  • klein handje amandelsnippers, geroosterd
  • 1el pijnboompitten, geroosterd
  • 2 handjes peterselie, fijngehakt
  • 1 flinke hand rucola
  • 100g granaatappelpitten
De bloemkool is uiteraard prima in de oven te roosteren naast de aardappeltjes. Aangezien deze zo'n 25 minuten nodig hebben kun je de salade prima maken in die tijd. 
Meng de bloemkoolroosjes in een kom met de kaneel, komijn, paprikapoeder, zout, peper en de olijfolie. Gooi goed om zodat alles egaal bedekt is. Leg op een bakmat of een stuk bakpapier in de oven en schep na 10 minuten een keer om. De bloemkool is het lekkerst als de grotere stukjes nog een beetje bite hebben. Maak wanneer ze in de oven staan de dressing in een grote kom door de azijn met honing en extra vierge olijfolie te mengen, voeg nog een beetje zout en peper toe. Als de bloemkool klaar is deze direct in de kom met dressing doen en goed omroeren, de dressing trekt dan lekker in de bloemkool.  Meng dan met de peterselie, rucola en de helft van de nootjes. Serveer bestrooid met granaatappelpitjes en de rest van de nootjes. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...