Lekker warm comfortfood vandaag. Maar zeker wel gezond! Hasselback aardappeltjes zijn een Zweedse uitvinding, erg populair in de jaren '70. Maar lekker zijn ze nog steeds :). Door het dunne insnijden zorg je voor een krokante bovenkant en een zachte binnenkant die aan gepofte aardappel doet denken. Erg lekker met een yoghurt-kruidensausje of met kaas. Maar da's weer wat minder gezond dus dit keer gewoon zonder.
Ernaast een heerlijke salade van goed gekruide en geroosterde bloemkool, lekker fris door de granaatappelpitjes. Je kunt er allerlei variaties op maken; verschillende kruiden, nootjes en groene kruiden. De grootste smaakmakers zijn de kruiden die je er voor het roosteren overheen strooit. Ze trekken heerlijk in de bloemkool en maken het umami.
Ditmaal hadden wij er een klein stukje zalm bij, is lekker maar niet per sé nodig. Zonder zalm en met olijfolie ipv boter bij de aardappels is het een veganistische maaltijd.
Voor 3 personen heb je nodig voor de aardappelen:
Ernaast een heerlijke salade van goed gekruide en geroosterde bloemkool, lekker fris door de granaatappelpitjes. Je kunt er allerlei variaties op maken; verschillende kruiden, nootjes en groene kruiden. De grootste smaakmakers zijn de kruiden die je er voor het roosteren overheen strooit. Ze trekken heerlijk in de bloemkool en maken het umami.
Ditmaal hadden wij er een klein stukje zalm bij, is lekker maar niet per sé nodig. Zonder zalm en met olijfolie ipv boter bij de aardappels is het een veganistische maaltijd.
Voor 3 personen heb je nodig voor de aardappelen:
- zo'n 600g niet te kleine aardappelen, schoongeboend
- 1el roomboter
- 1tl knoflookpoeder
- beetje zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aardappels met een scherp mes in maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Ik deed dat door twee eetmessen boven en onder de aardappel te leggen en tot daar te snijden. Smelt de boter op laag wattage in de magnetron, meng met knoflookpoeder, zout en peper. Leg de aardappelen op een stukje bakpapier met opstaand randje en schep de boter er overheen. Laat ze nu in 40-50 minuten mooi bruin en knapperig worden. Easy!
Voor de salade:
- 1/2 grote bloemkool, in kleine roosjes
- 2el olijfolie
- zout en peper
- 1theelepel kaneel
- 1theelepel komijnpoeder
- snufje gerookt paprikapoeder
- 3el appelcider azijn
- 1el extra vierge olijfolie
- 1 theelepel honing
- klein handje pistachenootjes, geroosterd en fijngehakt
- klein handje amandelsnippers, geroosterd
- 1el pijnboompitten, geroosterd
- 2 handjes peterselie, fijngehakt
- 1 flinke hand rucola
- 100g granaatappelpitten
De bloemkool is uiteraard prima in de oven te roosteren naast de aardappeltjes. Aangezien deze zo'n 25 minuten nodig hebben kun je de salade prima maken in die tijd.
Meng de bloemkoolroosjes in een kom met de kaneel, komijn, paprikapoeder, zout, peper en de olijfolie. Gooi goed om zodat alles egaal bedekt is. Leg op een bakmat of een stuk bakpapier in de oven en schep na 10 minuten een keer om. De bloemkool is het lekkerst als de grotere stukjes nog een beetje bite hebben. Maak wanneer ze in de oven staan de dressing in een grote kom door de azijn met honing en extra vierge olijfolie te mengen, voeg nog een beetje zout en peper toe. Als de bloemkool klaar is deze direct in de kom met dressing doen en goed omroeren, de dressing trekt dan lekker in de bloemkool. Meng dan met de peterselie, rucola en de helft van de nootjes. Serveer bestrooid met granaatappelpitjes en de rest van de nootjes. Smakelijk!
Comments
Post a Comment