Skip to main content

Sushi Bowl .2

Het is weer zover. Het is het nieuwe jaar, tijd voor fris en licht eten. Daar heb ik dan ook echt zin in, na al het eetgeweld van de afgelopen weken. Een tijdje terug heb ik al eens een sushi bowl op de site gezet, dit is een variatie op dezelfde. Het is dan ook bepaald niet ingewikkeld maar wel errug lekker als je een sushi-craving hebt, zoals ik met enige regelmaat. De enige ingrediënten uit de toko zijn mirin, rijstazijn, sushirijst en sesamolie, de laatste voornamelijk om dat deze van de toko echt veel lekkerder is. Alle andere spulletjes zijn gewoon bij de supermarkt te koop.
Zorg wel dat je de rijst zo'n twee uur van tevoren kookt, zodat deze vrijwel geheel is afgekoeld. Dan is hij precies zoals hij moet zijn: een fluffy zachte korrel met nog enige beet en maar een beetje plakkerig. Jummy!

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 225g sushirijst
  • snuf zout
  • 2el mirin
  • 2el rijstazijn
Een goede voorbereiding van de rijst is belangrijk, omdat je de rijst zo puur eet. Ik ga dus op dezelfde manier te werk als wanneer ik sushi's maak. Was de rijst onder stromend water in een fijne zeef tot het water helder is. Breng 400ml (iets minder dan de helft van het gewicht van de rijst) water met wat zout aan de kook, voeg de rijst toe. Draai het vuur laag, deksel op de pan en laat de rijst in 15 minuten gaar koken. Wanneer het klaar is roer je er voorzichtig de mirin en rijstazijn doorheen, hou de rijst mooi luchtig. Laat 2 uur afkoelen met de deksel op de pan, anders droogt de rijst weer uit. Wanneer je minder tijd hebt kun je de rijst ook koken en daarna uitspreiden in een grote schaal en koel waaieren, zo doen ze het in Japan ook :)

Garnituren
  • 150g zalm, in plakjes en gemarineerd in wat sojasaus en sesamolie
  • 150g surimi flakes
  • 150g radijs, in dunne plakjes
  • 100g kleine groene asperges, op hoog vuur gebakken met wat zout en chili
  • wakame (zeewier) salade
  • 1 avocado, in dunne plakjes
  • wat gebruind sesamzaad
  • een snuf shichimi togarashi
  • 1 blad nori, in stukjes
  • sojasaus, wasabi en sushi gember, voor erbij
Tja, het enig wat je nu nog hoeft te doen is de rijst in een bord of kom scheppen en alle lekkers er mooi bovenop te leggen. Maak af met de sesam en shichimi togarashi.  Noora was weer erg blij met de zalm, asperge en radijs, wat minder met de surimi. Al heeft ze die met kerst nog op in een springroll en toen was er niks aan de hand :).
Voor mij waren dit vandaag de toppings waar ik zin in had. Uiteraard kun je er alles op doen wat je ook in de sushi eet. Denk aan komkommer, edamame boontjes, tonijn, rettich, sint jacobsschelpen, garnalen of tofu!
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...