Het is weer zover. Het is het nieuwe jaar, tijd voor fris en licht eten. Daar heb ik dan ook echt zin in, na al het eetgeweld van de afgelopen weken. Een tijdje terug heb ik al eens een sushi bowl op de site gezet, dit is een variatie op dezelfde. Het is dan ook bepaald niet ingewikkeld maar wel errug lekker als je een sushi-craving hebt, zoals ik met enige regelmaat. De enige ingrediënten uit de toko zijn mirin, rijstazijn, sushirijst en sesamolie, de laatste voornamelijk om dat deze van de toko echt veel lekkerder is. Alle andere spulletjes zijn gewoon bij de supermarkt te koop.
Zorg wel dat je de rijst zo'n twee uur van tevoren kookt, zodat deze vrijwel geheel is afgekoeld. Dan is hij precies zoals hij moet zijn: een fluffy zachte korrel met nog enige beet en maar een beetje plakkerig. Jummy!
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Zorg wel dat je de rijst zo'n twee uur van tevoren kookt, zodat deze vrijwel geheel is afgekoeld. Dan is hij precies zoals hij moet zijn: een fluffy zachte korrel met nog enige beet en maar een beetje plakkerig. Jummy!
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
- 225g sushirijst
- snuf zout
- 2el mirin
- 2el rijstazijn
Een goede voorbereiding van de rijst is belangrijk, omdat je de rijst zo puur eet. Ik ga dus op dezelfde manier te werk als wanneer ik sushi's maak. Was de rijst onder stromend water in een fijne zeef tot het water helder is. Breng 400ml (iets minder dan de helft van het gewicht van de rijst) water met wat zout aan de kook, voeg de rijst toe. Draai het vuur laag, deksel op de pan en laat de rijst in 15 minuten gaar koken. Wanneer het klaar is roer je er voorzichtig de mirin en rijstazijn doorheen, hou de rijst mooi luchtig. Laat 2 uur afkoelen met de deksel op de pan, anders droogt de rijst weer uit. Wanneer je minder tijd hebt kun je de rijst ook koken en daarna uitspreiden in een grote schaal en koel waaieren, zo doen ze het in Japan ook :)
Garnituren
- 150g zalm, in plakjes en gemarineerd in wat sojasaus en sesamolie
- 150g surimi flakes
- 150g radijs, in dunne plakjes
- 100g kleine groene asperges, op hoog vuur gebakken met wat zout en chili
- wakame (zeewier) salade
- 1 avocado, in dunne plakjes
- wat gebruind sesamzaad
- een snuf shichimi togarashi
- 1 blad nori, in stukjes
- sojasaus, wasabi en sushi gember, voor erbij
Tja, het enig wat je nu nog hoeft te doen is de rijst in een bord of kom scheppen en alle lekkers er mooi bovenop te leggen. Maak af met de sesam en shichimi togarashi. Noora was weer erg blij met de zalm, asperge en radijs, wat minder met de surimi. Al heeft ze die met kerst nog op in een springroll en toen was er niks aan de hand :).
Voor mij waren dit vandaag de toppings waar ik zin in had. Uiteraard kun je er alles op doen wat je ook in de sushi eet. Denk aan komkommer, edamame boontjes, tonijn, rettich, sint jacobsschelpen, garnalen of tofu!
Smakelijk!
Comments
Post a Comment