Skip to main content

Zomerstamppot

Stamppot in de zomer? Jazeker! Alleen niet van gewone aardappelen, die zijn me wat te heftig met warm weer. Zoete aardappelen zijn een perfect alternatief. Lichter verteerbaar, veel smaak en ook nog snel klaar. Het hele recept is behoorlijk licht, veel groentes en weinig vetten. Zo zitten er weer heerlijke kapucijners in, met dank aan mijn vriendin Stephanie. Zij had van de Pluk&Plenty tuin een pond kapucijnerpeulen meegenomen. Ik denk dat je van zo'n pond wel 350g overhoudt, eenmaal gedopt. Mocht je nu geen kapucijners kunnen vinden zijn ze ook te vervangen voor diepvrieserwten. Erop lekkere gebakken Kipstuckjes van de Vegetarische slager. Je kunt uiteraard ook echte kip gebruiken :). Hier was het in ieder geval een succes, ik ken geen kind dat zo verslaafd is aan boontjes als Noora...

Je hebt nodig (voor 2.5 persoon):

  • 600g zoete aardappel, geschild en in gelijke stukken
  • 1/2 bouillonblokje (groente)
  • 350g kapucijners (of erwten)
  • 2 tot 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 50g sla, in repen (was uit eigen tuin maar anders mesclun of kropsla)
  • 200g hüttekäse
  • 2tl olijfolie
  • 1 bakje vegetarische kipstuckjes (of 250g kipfilet of dij)
  • 1 ui, gesnipperd
  • snuf chilipoeder
  • snuf paprikapoeder
  • zout en peper
Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg het bouillonblokje en de zoete aardappel toe en kook voor 10 minuten. Doe er na 4 minuten de kapucijners bij (diepvrieserwten pas na 8 minuten) en laat gaar koken. Kruid de kipstuckjes met chilipoeder, paprikapoeder, zout en peper en bak mooi bruin in 1tl olijfolie, samen met de stukjes ui. Giet de aardappels af wanneer ze klaar zijn en stamp grof. Roer er de helft van de hüttekäse, bosui, sla, zout en peper doorheen. Meng de rest van de hüttekäse met de andere theelepel olijfolie, wat zout en peper. Serveer met de gebakken kip en een extra schepje hüttekäse. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...