Skip to main content

Soba Noodles met Limoen, Kardemom en Avocado

Wanneer mijn vriendin M langskomt maak ik graag iets met avocado. Zij en Noora zijn er dol op en ik ook. Dit recept was een schot in de roos. Heerlijk fris door de limoen en toch romig door de avocado. Zorg wel dat je mooie rijpe avocado's hebt.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 250g boekweitnoedels of soba noedels
  • 300g tofu, goed drooggeknepen en in blokjes
  • 12 kardemom peulen, gekneusd, gepeld en zaadjes tot poeder gestampt in de vijzel (je kunt ook kardemompoeder kopen maar dat gaat heel snel achteruit in smaak)
  • flinke bos basilicumblad, grof gescheurd
  • flinke bos koriander, grof gesneden
  • 70g pistachenoten, geroosterd en grof gehakt
  • 2 limoenen; de rasp van allebei en het sap van een halve, snij de 2e in partjes om erbij te serveren
  • 5el arachide olie
  • 2 rijpe avocado's, in dunne plakjes
  • 1el zwart sesamzaad
  • chilivlokken
  • zout
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt ze wanneer ze gaar zijn koud spoelen en laten uitlekken of je voegt ze heet toe aan de rest van het recept. Ik heb voor het laatste gekozen. In de zomer zou ik ze wel koud spoelen, lekker fris.
   Bak de tofu mooi goudbruin in 2 el olie, kruid met zout en wat chilivlokken. Ondertussen neem je een grote slaschaal. Doe daarin de basilicum, koriander, avocado, 3el olie, citroenrasp en sap, het kardemom poeder en zout. Meng goed door. Doe er dan de warme of koude noedels bij en meng weer. Serveer in diepe borden of kommen, leg de tofu erbij. Bestrooi met sesamzaad en/of chilivlokken en serveer met een partje citroen. Smakelijk!


Als toetje heb ik de Ferni weer eens gemaakt aangezien ik toch al kardemom had en pistachenoten. Het recept voor dat ontzettend lekkere toetje vind je hier.


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...