Mega comfortfood, dit soepje. In Amerika wordt het meestal gemaakt met witvis, schelpen of mais maar vrijwel altijd bestaat het uit een bouillon met groentes en wat room. Errug lekker. Dit keer dus met gerookte makreel, wat een sterkere smaak heeft als witvis en daardoor een echte toevoeging. En ook nog eens heel gemakkelijk te maken. En wederom had ik voldoende over om de dag erna nog wat mee te nemen naar het werk. En misschien is ie dan nog wel lekkerder...
Voor 4 borden heb je nodig:
Voor 4 borden heb je nodig:
- klontje boter (25g)
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei, gewassen en in ringetjes
- 2 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 300g aardappels, geschild en in blokjes van 1cm
- 3 grote wortelen (of 1 winterpeen), schoon en in plakjes
- ruim 1 liter water, heet
- 1 1/2 vis bouillonblokje
- zout en peper
- 200g makreelflakes (of 1 makreel, volledig uitgepluisd)
- 100ml slagroom
- 1 bosui, in ringetjes
- handje bladselderij, fijngehakt
- handje peterselie, fijngehakt
Verwarm de boter in een diepe pan en voeg de ui, prei, laurier en tijm toe. Laat dit op niet te hoog vuur in 4 minuten glazig worden. Voeg dan de aardappelen en wortelen toe en bak nog 3 minuten mee.
Giet het water met de bouillonblokjes erbij en laat dit een kwartiertje koken tot de aardappels gaar zijn. Als de groentes niet meer onder staan voeg je nog wat kokend water toe. Duw wat aardappelblokjes kapot met een lepel, daardoor bindt de soep ietwat. Draai het vuur uit en doe de slagroom en het grootste deel van de makreel erbij. Laat de soep niet meer koken, dan heb je kans dat het schift. Laat 10 minuten staan met de deksel op de pan, roer dan de bosui en het grootste deel van de gehakte kruiden erdoor. Vis de tijm en laurier eruit.
Serveer door eerst wat van de groentes en vis op een hoopje in het midden van het bord te scheppen. Giet er dan nog wat bouillon omheen. Serveer met wat stukjes makreel bovenop en wat van de achtergehouden kruiden erover.
Smakelijk!
Smakelijk!
Comments
Post a Comment