Skip to main content

De allerlekkerste ovenfrieten

Een beetje zondig zijn ze wel, deze ovenfrietjes. Heel erg bruin, krokant, geurig en pittig. Iets meer werk dan de gemiddelde ovenaardappel maar goed voor te bereiden gelukkig. Zorg voor iets kruimige aardappelen, dan krijg je een krokanter korstje dan met nieuwe aardappelen.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1.2 kruimige aardappelen
  • 3el arachide- of zonnebloemolie
  • snuf zout
  • 30ml olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 150g goede feta, verkruimeld
  • 1 ei, geklutst
  • klontje roomboter (of truffelboter)
  • peper
  • gedroogde Italiaanse kruiden
     Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in 1.5/2cm dikke frieten. Kook ze 7 minuten voor tot de buitenkant net aan gaar is. Giet ze af en laat ze minstens 10 minuten (of een middagje) uitdampen. Spreid ze uit over een bakplaat met ovenpapier en besprenkel met de arachideolie en zout, schep goed door. Zet ze voor 40-50 minuten in de oven, schep ze in deze tijd ook 2 keer door. 
      Bak ondertussen een omeletje van het ei in de boter, breng op smaak met peper en zout en snij in kleine stukjes. Wanneer de frieten mooi bruin zijn doe je de olijfolie in een klein pannetje met de knoflook. Laat op halfhoog vuur even pruttelen tot de knoflook begint te kleuren. Doe dan snel de oven open en giet de hete olie over de frieten. Schep door en laat nog 5 minuten bakken. 
    Verdeel de frieten voor het serveren over 4 borden. Verdeel de omelet en feta erover en bestrooi met peper en de Italiaanse kruiden.
     Heerlijk met een groene salade met citroendressing.

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...