Skip to main content

Salade uit eigen tuin

Wat een kadootje, het weer de afgelopen dagen. Voor mij betekent het dat het weer gaat kriebelen om aan de slag te gaan met mijn moestuin. Vorige week had ik er al het dode spul al uitgehaald, vandaag heb ik de laatste eetbare sla geplukt samen met wat verdwaalde wortels, bietjes en al het venkelkruid. De tuin is weer schoon en klaar om ingezaaid te worden en wij hadden nog een verassend volle bak met sla! Zelfs na de vorst is de snijbiet, cavolo nero en veldsla nog lekker.

zonder dressing al prachtig..
Uiteraard de salade wat opgeleukt met: 1 fijngehakt sjalotje, 1 bolletje buffelmozzarella, 3 plakjes Parmaham in reepjes, 2el witte balsamico en 1el extra vierge olijfolie, zout en peper.

Naast zo'n heerlijke salade vond ik een simpele pasta wel goed. Daarvoor heb je bij 2.5 persoon nodig:

  • 180g orechiette of andere stevige pasta
  • 2el olijfolie
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook, in plakjes
  • 100g zwarte olijven, in stukjes gehakt
  • 2 volle el kappertjes
  • 1 tomaat, zonder vocht en in stukjes
  • 2el gehakte peterselie
  • zwarte peper
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (al kook ik orechiette altijd een paar minuten langer, anders zijn ze nog zo taai).
   Verhit in een lage pan de olijfolie op laag vuur en voeg de sjalot en knoflook toe. Als ze na een paar minuten beginnen te kleuren voeg je de olijven en kappertjes toe. Laat een minuut of acht stoven. Voeg wanneer de pasta bijna gaar is de tomaat, peper en peterselie toe. 
     Giet de pasta af en bewaar een kopje kookvocht, meng de pasta met het olijvenmengsel. Voeg het kookvocht toe zodat het mooi smeuiig wordt. Serveer goed heet met de frisse pasta erbij.
Smakelijk!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...