Skip to main content

Easy soba Noodles

Als je geen zin hebt in ingewikkeld maar wel fris en gezond wil eten is dit een recept voor jou. Binnen een half uur op tafel en boordevol groentes. Door het lichte zoetje in de dressing ideaal voor kinderen, al maak je Noora al blij met kale broccoli :).

Voor 2 volwassenen en 1 kleuter heb je nodig:


  • 180g soba noedels
  • 1el rijst- of pinda olie
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • wat grote paddestoelen (of een half bakje kleintjes) in kwarten
  • handje peen julienne
  • 1 tlsesamolie
  • 3el sojasaus
  • 3el rijstazijn
  • 1el honing
  • 1el geraspte gember
  • klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 4el sesamzaad (wit en/of zwart)
  • 1 bosui, in schuine plakjes
  • halve rode peper, in reepjes
Begin met het sesamzaad. Bruin deze even aan in een droge koekenpan, doe ze in een vijzel en stamp grof. Zo wordt het een half heel half gebroken mengsel. Zet opzij.
   Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking minus 1 minuut. Ze gaan straks nog bij de groente en dan wil je ze niet te gaar hebben. Spoel ze koud en besprenkel met de sesamolie zodat ze niet gaan plakken.
   Ondertussen verhit je de rijstolie op hoog vuur in een wok of bakpan. Voeg de broccoli en paddenstoelen toe en bak bruin. Wanneer je iets zachtere groentes wilt kun je nu een kopje water toevoegen en een deksel op de pan leggen, dan worden de groentes nog wat gestoomd.
   Dat geeft je mooi tijd om de dressing te maken: Meng de helft van het sesamzaad met de sojasaus, rijstazijn, honing, knoflook en gember. Kijk of de groentes gaar zijn en het water verdampt is. Zo ja doe je de noedels, peen, dressing en de bosui erbij. Warm een minuutje goed door en verdeel over de borden. Maak af met de rest van het sesamzaad en de rode peper. 


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...