Vandaag een blog over het nederige kerstomaatje :). Bij ons staat er altijd wel een emmertje in de vensterbank, om te snoepen, mee naar school te nemen of in salade's. Nu was het deze week zo dat we twee kilo emmers tot onze beschikking hadden. Best wel een beetje veel. Aangezien ik een ochtend thuis was heb ik ze omgetoverd tot oven gedroogde tomaatjes. Dan komen ze pas écht tot hun recht! Wanneer je ze langzaam in de oven gaart worden ze zacht, een beetje plakkerig en heerlijk zoet. En veel werk is het bepaald niet.
Wat je nodig hebt zijn 1.2 kilo gehalveerde kerstomaatjes, een eetlepel suiker, 2el olijfolie, wat zout en wat peper.
Draai de oven op 125 graden, verdeel de tomaatjes over een bakplaat met siliconenmat of ovenpapier, doe de rest van de ingrediënten erover en hussel goed door. Zorg ervoor dat alle tomaatjes met de snijkant naar boven liggen.
Laat ze 2.5 tot 3 uur in de oven staan. Al de randjes beginnen te rimpelen zijn ze goed. We willen niet hebben dat ze al hun vocht kwijtraken, dan worden ze taai. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Doe de tomaatjes in een steriele pot met wat stevige kruiden zoals rozemarijn, tijm of in mijn geval oregano. Vul het potje aan met olijfolie tot de tomaatjes onder staan. Bij mij paste niet alles in dit 400ml potje maar ik had toch nog wat nodig voor de avondmaaltijd :).
Vanavond aten wij risotto met aardbeien en parmaham, het basisrecept vind je hier. De salade met de tomaatjes ging er bij Noora weer prima in, de rest natuurlijk ook.
De tomaatjes zijn zo zeker 2 tot 3 weken houdbaar. Smakelijk!
Wat je nodig hebt zijn 1.2 kilo gehalveerde kerstomaatjes, een eetlepel suiker, 2el olijfolie, wat zout en wat peper.
Draai de oven op 125 graden, verdeel de tomaatjes over een bakplaat met siliconenmat of ovenpapier, doe de rest van de ingrediënten erover en hussel goed door. Zorg ervoor dat alle tomaatjes met de snijkant naar boven liggen.
Laat ze 2.5 tot 3 uur in de oven staan. Al de randjes beginnen te rimpelen zijn ze goed. We willen niet hebben dat ze al hun vocht kwijtraken, dan worden ze taai. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Vanavond aten wij risotto met aardbeien en parmaham, het basisrecept vind je hier. De salade met de tomaatjes ging er bij Noora weer prima in, de rest natuurlijk ook.
De tomaatjes zijn zo zeker 2 tot 3 weken houdbaar. Smakelijk!
Comments
Post a Comment