Skip to main content

Tomaatjes

Vandaag een blog over het nederige kerstomaatje :). Bij ons staat er altijd wel een emmertje in de vensterbank, om te snoepen, mee naar school te nemen of in salade's. Nu was het deze week zo dat we twee kilo emmers tot onze beschikking hadden. Best wel een beetje veel. Aangezien ik een ochtend thuis was heb ik ze omgetoverd tot oven gedroogde tomaatjes. Dan komen ze pas écht tot hun recht! Wanneer je ze langzaam in de oven gaart worden ze zacht, een beetje plakkerig en heerlijk zoet. En veel werk is het bepaald niet.

Wat je nodig hebt zijn 1.2 kilo gehalveerde kerstomaatjes, een eetlepel suiker, 2el olijfolie, wat zout en wat peper.

Draai de oven op 125 graden, verdeel de tomaatjes over een bakplaat met siliconenmat of ovenpapier, doe de rest van de ingrediënten erover en hussel goed door. Zorg ervoor dat alle tomaatjes met de snijkant naar boven liggen.


Laat ze 2.5 tot 3 uur in de oven staan. Al de randjes beginnen te rimpelen zijn ze goed. We willen niet hebben dat ze al hun vocht kwijtraken, dan worden ze taai. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.


 Doe de tomaatjes in een steriele pot met wat stevige kruiden zoals rozemarijn, tijm of in mijn geval oregano. Vul het potje aan met olijfolie tot de tomaatjes onder staan. Bij mij paste niet alles in dit 400ml potje maar ik had toch nog wat nodig voor de avondmaaltijd :).


Vanavond aten wij risotto met aardbeien en parmaham, het basisrecept vind je hier. De salade met de tomaatjes ging er bij Noora weer prima in, de rest natuurlijk ook.

De tomaatjes zijn zo zeker 2 tot 3 weken houdbaar. Smakelijk!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...