Skip to main content

Friet met salade

Vandaag kwamen goede vrienden onverwacht een hapje mee-eten. Het was dus goed dat ik eens wat wat meer aardappelen had gekocht dan normaal. Ik was al van plan om zoete aardappel en gewone aardappel frietjes te maken en had van beide een kilo meegenomen. Een heerlijke herfstsalade erbij met verse kastanjes en iedereen blij!
Voor het recept kun je eventueel ook voorgekookte kastanjes gebruiken maar de smaak van verse is echt heerlijk. Voor de bereiding van de kastanjes zie deze post. Ik heb ze ditmaal gekookt maar iets korter, 10 minuten ongeveer. Zo waren ze nog wat steviger omdat ik ze daarna nog moest bakken.
Het recept is ditmaal voor 4 volwassenen en 2 peuters.

Voor de frietjes heb je nodig:

  • 600g gewassen zoete aardappel
  • 600g gewassen vastkokende aardappel
  • 4el olie
  • paar takjes tijm
  • zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle aardappelen in frietjes van 8mm dik. Je hoeft ze dus niet te schillen, lekker makkelijk en zo blijven alle vitamientjes behouden. Leg een bakmat of vel ovenpapier op de roosters van je oven en spreid de frietjes hier over uit. Besprenkel met de tijm, olijfolie, zout en peper en hussel door elkaar. Plaats de roosters onder elkaar in de oven voor zeker 45 minuten. Schep ze tussendoor nog een paar keer om en wissel de roosters ook eenmaal. Het bovenste rooster gaat altijd harder dan het onderste. Voor het serveren kun je de takjes tijm er tussenuit halen, de blaadjes hebben dan hun werk gedaan.

Ondertussen kun je genieten van een wijntje of biertje en natuurlijk de salade maken.Het lijkt wel wat op een alternatieve Waldorf salade. Hiervoor heb je nodig:
  • 250g gare gepelde kastanjes, in grove stukken
  • 1el roomboter
  • 2 in plakjes gesneden appel
  • 250g rode pitloze druiven, gehalveerd
  • 1 ui, in halve plakjes
  • 75g waterkers (AH)
  • 100g gemengde sla (rucolamelange)
  • 100g zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 50g pecorino, in blokjes
  • 2el gehakte kappertjes
  • 1el Dijonmosterd
  • 1el grove mosterd
  • 1el honing
  • sap van 1 citroen
  • 5el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Zet een koekenpan op halfhoog vuur en verhit daarin de roomboter. Voeg de ui en kastanjes toe met wat zout en laat langzaam zacht en bruin worden. de kastanjes nemen de roomboter in zich op en worden hier krokant en romig van. Ondertussen kun je verder gaan met de rest van de salade. Meng in een grote saladeschaal de 2 soorten mosterd, citroensap, kappertjes, honing, olijfolie, zout en peper tot een romige dressing. Meng hier eerst de appel en druiven doorheen, dan verkleurt de appel ook niet verder. Meng er de kaas doorheen en wacht met de sla tot je gaat serveren, dan blijft hij lekker knapperig. Zet ook het vuur onder je kastanjes uit, dan kunnen ze nog wat afkoelen.
Voor het serveren heb ik er ditmaal voor gekozen om alles in twee grote schalen te doen en deze gewoon op tafel te zetten. Zo konden we lekker opscheppen met z'n zessen!


Zoals gezegd meng je voor de salade op het laatst de blaadjes erdoor en bestrooi je 'm met de kastanjes en uien. Succes gegarandeerd, ook de kinderen hebben gesmuld. Noora vond de zoete aardappelfrietjes het lekkerst, haar vriendinnetje Jill de gewone. Fruit in een salade vinden ze altijd heerlijk en de honing maakt het nog een beetje zoeter.

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...